Maak zelf je mozzarella en burrata met slechts 4 ingrediënten (video)

Mozzarella en burrata zijn misschien wel de twee bekendste Italiaanse kazen buiten de grenzen van Italië. En ook niet toevallig de favorieten van vele culinaire liefhebbers. Maar wist je dat je ze zelf kunt maken met slechts 4 ingrediënten? 

Speciaal voor jou hebben we twee heerlijke video’s gevonden die via een paar eenvoudige stappen aantonen hoe je deze twee Zuid-Italiaanse kazen zelf kunt maken.

Mozarella

De naam mozzarella is een afgeleide van het woord mozzare, Italiaans voor scheuren of afbreken. Dat geeft precies aan hoe men te werk gaat bij het maken van mozzarella. Je voegt stremsel aan (buffel)melk, waardoor de eiwitten uit de melk gaan samenklonteren en zich afscheiden van het melkvocht. Het mengsel wordt vervolgens in kokend water gedraaid. Daarna wordt de kaas in een bak met koud water gelegd, hier moet je zien dat je goed kneedt. De laatste stap is mozzare waarbij je de kaas in stukken scheurt.

Burrata

Maar wat is burrata dan? Het is een soort van mozarella gevuld met extra room. Door de toevoeging van room is zowel de smaak als structuur iets zachter dan gewone mozzarella. Daarbij wordt in veel gevallen ook echte buffelmelk gebruikt, dit is niet het geval bij de meeste supermarktmozzarella’s.

Do it yourself: Burrata en Mozzarella

Het eerste recept toont je de basisstappen van een traditionele mozzarella. Haal deze ingrediënten in huis:

4 liter volle verse melk (rauw of gepasteuriseerd)
plantaardig stremsel
1,5 tl citroenzuur
1 kopje koud water
50gr zout

Indien je een smeuïgere binnenkant wenst voor een heerlijke burrata, kan je altijd ook meer room toevoegen

 

Je zou ook graag