Culinaire Ambiance: Maart 2018

Sterren op de keukenvloer

Hoe je het ook draait of keert. In geen enkele andere sector is het belang van punten, recensies en sterren zo belangrijk als in de wereld van de gastronomie. Sterren maken en kraken restaurants. Ja, het is zelfs begrijpelijk dat sommige chefs zich van die jurering afkeren en terug naar de basis grijpen om hun eigen ding te doen. Maar evenzeer is het een waarheid als een koe dat een ster niet eens de ambitie is van de chef. Lovende kritieken zijn het gevolg van talent. Want ja, je kan het verpakken hoe je wil: de gift van het culinaire meesterschap komt altijd bovendrijven. Of je nu voorstander bent of niet: beoordelingen zijn een makkelijke leidraad om als culinaire liefhebber te volgen.

Daarom gaan we in deze Culinaire Ambiance op zoek naar de sterren. Sommigen hebben hun kunnen al ruimschoots bewezen. Anderen staan aan de rand van de doorbraak. Zo vertelt rock ’n roll-chef Kobe Desramaults honderduit over zijn inspiratiebronnen en toekomstvisie – mag het verbazen dat daar ook een stevige elektrische gitaar een rol in speelt? Ook Lieven Demeestere doet zijn verhaal. In zijn restaurant Arenberg doet hij al ruim twintig jaar gestaag zijn ding. Nee, de sterrenchef is geen tafelspringer. Maar dat hoeft ook niet. Een jarenlange focus op kwaliteit en afwerking brachten hem tot het niveau waar hij vandaag staat. Het is het gelijkaardige pad waar chef Martijn Defauw net aan gestart is. De vroegere sous-chef van Tables d’Amis en De Herborist schrijft vandaag zijn eigen historie in Rebelle. Wat ons betreft de meest beloftevolle start sinds lang. Die officiële ster is er nog niet, maar dat is slechts een kwestie van geduld.

Bovendien krijg je in deze editie een primeur. Voor het eerst ruilt een foodblogger zijn online wereld in voor gedrukt papier. Toch voor even. Voortaan stellen we in elke editie een invloedrijke blogger aan je voor. Jonathan Scheerlinck van Bible of Drinks bijt de spits af. Geniet ervan.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Elke maand de digitale versie van het magazine
en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €0.99
Nadien slechts €2.99 per maand

Ben je al abonnee? Log hier in en krijg
toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Je zou ook graag