Culinaire Ambiance: Maart 2019

Rock-‘n-rollchefs

Ze zijn zo rock-’n-roll, meneer. De tijd dat chefs gewoon goed moesten kunnen koken, ligt al een jaar of tien achter ons. Tegenwoordig zijn het culinaire entrepreneurs met een spitting image. Tattoo’tje hier, stretchertje daar, en koken maar. Het was Marco Pierre White, de enigmatische chef van The Oak Room, die de rock-’n-roll in de culinaire scene bracht. De man die Gordon Ramsay aan het huilen bracht als ware hij een angstig schooljongentje onderkende als eerste grote chef de kracht van een imago. Niet omdat White zo’n uitgekiend strateeg was, wel omdat hij merkte dat zijn rock-’n-rollachtige handel en wandel hem in combinatie met zijn drie Michelinsterren (die hij overigens later teruggaf) een imago opleverde waar hij munt uit kon slaan.

In het kielzog van White kregen ook Belgische chefs een rock-’nrollsticker opgekleefd. (pagina 8). Van rock-’n-roll gesproken: Roderick Sloan lijkt zo uit een rockband geplukt te zijn. Toch heeft de Schot die de liefde naar het Noorse Nordskot volgde geen uitstaans met muziek. Met schaal- en schelpdieren des te meer. Hij leverde zee-egels aan Redzepi en verblijdt Nick Bril nu met de onbekende, maar zeker niet onbeminde noordkromp. Bril verblijdt ons dan weer met drie exclusieve gerechtjes op pagina 20. Ver weg van de rock-’n-roll, maar wel helemaal in de muziekwereld is waar culinair muziekconsulente Greet Van ’t veld zich ophoudt. De muzieksamensteller van Klara verricht pionierswerk door chefs te overtuigen van het belang van (achtergrond)muziek voor een restaurant. Waarom ze een muzikale revolutie voelt aankomen, vertelt ze op pagina 34.

Verder nog in dit nummer: Priscilla Incisa Della Rocchetta viert 50 jaar Sassicaia (pagina 88), Matti Trabetti en Yasuhiro Fujio slaan de handen in elkaar (pagina 28), Luc De Laet voelt zich weer ambachtsman dankzij zijn Butcher’s Craft (pagina 64) en Maxime Collard (La Table de Maxime) en Dirk Wittebrood (De Watermolen) toveren met piepkuiken. (pagina 48)

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Elke maand de digitale versie van het magazine
en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €0.99
Nadien slechts €2.99 per maand

Ben je al abonnee? Log hier in en krijg
toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Je zou ook graag