Massimo Bottura schrijft open brief: ‘Hier zijn vijf maatregelen om restaurants te redden’

De horeca van over de hele wereld reageert verslagen op de nieuwe lockdown. Ook sterrenchef Massimo Bottura uit zijn ongenoegen. In een open brief aan de regering vraagt hij om extra steunmaatregelen om de sector boven water te houden. ‘De politiek moet het onzichtbare zichtbaar maken.’

De Italiaanse regering kwam maandag met de strengste maatregelen sinds het einde van de landelijke lockdown. Horecazaken moeten om 18.00 uur sluiten en openbare gebouwen als zwembaden, bioscopen en theaters moeten voorlopig helemaal dicht.

Zowel de Italiaanse horeca- als cultuursector reageert verslagen. Sterrenchef Massimo Bottura besloot om naar aanleiding van de strenge maatregelen een open brief aan premier Giuseppe Conte te schrijven. Hierin vermeldt hij vijf ideeën om de sector te redden.

Open brief 

“Ik stel mijzelf de vraag: wie zijn wij? Italiaanse restaurants vormen de basis van onze cultuur: we zijn ambassadeurs, de economische motor achter toerisme, we trainen om steeds beter te worden en momenteel worden we in het midden geplaatst van deze sociale crisis. In Modena zijn de afgelopen vijf jaar meer dan tachtig B&B’s geopend, onder andere dankzij Osteria Francescana. Gastronomisch toerisme zorg niet alleen voor meer volk, maar creëert ook jobs.

Om deze crisis door te komen, hebben we hoop en vertrouwen vanuit de overheid nodig. Hoop is wat ons altijd draaiende heeft gehouden. De belangrijkste kracht voor de horeca is durven dromen, niet winst. We zien hoe onze droom uiteenvalt en weten niet hoe we verder moeten.

Het gebrek aan inkomsten leidt tot het niet betalen van salarissen, vervolgens kunnen we ook onze leveranciers niet vergoeden, onze afbetalingen staan stil en ten slotte de huur. We hebben een signaal vanuit de overheid nodig, want momenteel riskeren we een sociale bloedbad.”

Vijf steunmaatregelen

  1. Horeca mag openblijven tot 23.00 uur
  2. De steunmaatregelen moeten wendbaar zijn en toegepast worden op elke situatie apart
  3. Cassa integrazione : Een openbaar fonds dat gebruikt wordt om het inkomen van werknemers te beschermen, tot de stabilisatie van het Europese toerisme
  4. Geen extra bijdragen betalen in 2021
  5. Verlaging btw-tarief naar 4% voor het komende jaar
Je zou ook graag