Minister Clarinval wil heropening van winkels en horeca ernstig overwegen

Minister van Zelfstandigen David Clarinval wil dat het Overlegcomité zich vrijdag ernstig buigt over een heropening van de winkels en de horeca. Indien dat niet kan op korte termijn, zal hij een aantal versoepelingen voorstellen. Dat heeft de MR-minister verklaard in de Kamer, bij de bespreking van zijn beleidsnota.

Het Overlegcomité komt vrijdag opnieuw bijeen om zich te buigen over de huidige maatregelen. In de loop van deze week wordt die vergadering al voorbereid. Minister Clarinval zal er voor pleiten een heropening van de handelszaken en de horeca ernstig in overweging te nemen.

“Indien een gewone heropening op korte termijn niet kan, dan zal ik versoepelingen van de huidige maatregelen voorstellen”, aldus de minister. Hij denkt bijvoorbeeld aan de uitbreiding van de clic & collect voor hersteldiensten of aan de mogelijkheid om klanten op afspraak te ontvangen.

Cijfers

Volgens viroloog Steven Van Gucht is horeca helemaal niet de dupe van het systeem. “De horeca moest dicht omdat de cijfers ons dat oplegden”, zegt hij in VTM Nieuws. “Ik denk dat heel veel horecazaken dit heel goed aangepakt hebben. Er waren goede protocollen en veel zaken hebben die goed opgevolgd.” Maar die protocollen zijn volgens hem niet het probleem. Wel het feit dat je in een café of restaurant met meerdere mensen voor langere tijd dicht in elkaars buurt komt en rond dezelfde tafel zit.

Maar hoelang moet de horeca nog dichtblijven? “Dat hangt af van de cijfers. We moeten nu eerst naar die veilige zone gaan. Dan kunnen we kijken: wat kunnen we nu weer voorzichtig gaan openen?” Wanneer dat precies zal zijn, is moeilijk te zeggen, klinkt het.

© Belga

Je zou ook graag