Misopasta is heel populair in Japan, maar wat is het eigenlijk?

Miso, de Japanse gefermenteerde pasta op basis van sojabonen en bomvol umami. Een heerlijke en krachtige smaakmaker in soepen, stoofpotten, sauzen of een salade. Wij vertellen je alles wat je altijd al had willen weten over miso.

Wat is miso?

Misopasta wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. Koji is een mengsel op basis van rijst, gerst of sojabonen dat wordt gefermenteerd met de Koji-kin-schimmel. Het productieproces kan enkele weken tot jaren duren. Hoe langer de fermentatieperiode, hoe donkerder en intensiever de smaak, terwijl een korte fermentatie een zoetere en lichtere pasta oplevert.

Soorten miso

Witte Miso (Shiro)

Wit tot lichtbeige van kleur en wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen en rijst. Het heeft een milde, hartige maar ook zoete smaak. Aangezien het de mildste soort is, is het ook de meest veelzijdige. Als u slechts één miso koopt om in een aantal recepten te gebruiken, is dit de beste keuze.

Lekker in: dressings, soepen en lichte marinades.

Gele Miso (Shinshu)

Geel tot lichtbruin van kleur en wordt gemaakt met gefermenteerde sojabonen en gerst en heeft een milde en aardse smaak. De smaak is  iets sterker dan van witte miso, maar niet zo sterk als rode.

Lekker in: soep, marinades en saus.

Rode Miso (Aka)

Rood tot donkerbruin van kleur met een robuuste en vrij zware smaak. Je hebt maar een klein beetje nodig om wat serieuze umami aan je gerechten toe te voegen. Het wordt gemaakt met gefermenteerde sojabonen en gerst of een ander graan.

Lekker in: marinades voor hartige gerechten met vlees en bepaalde groenten, zoals aubergine.

Koken met miso

Voeg misopasta toe aan dressings, marinades, pesto, mayonaise, soep, groente- en roerbakschotels, boter, ... Of verwerk het eens in een karamelsaus - de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wanneer je het meekookt in bijvoorbeeld een saus, zullen de aroma's en smaak verdwijnen. Voeg de pasta dus geleidelijk toe aan een warme saus op een laag vuur om alle smaken te behouden.

Misopasta bewaren

Misopasta blijft lange tijd goed in de koelkast. Doe er wel plastic huishoudfolie rond of bewaar het in een plastic doosje, zodat het goed is afgedekt.

Recepten:

Koken Umami Misosoep Miso Misopasta

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer