Oakchef Marcelo Ballardin serveert tijdelijk hamburgers

Oak in Gent, het sterrenrestaurant van topchef Marcelo Ballardin, gooit het over een andere culinaire boeg en ruilt de topgastronomie even in voor hamburgers. “Sinds de sluiting van de horeca ben ik vrij om te doen wat ik wil. Ik wilde de fine dining van Oak even links laten liggen en gaan voor iets simpel en fun.”

Net zoals veel zaken was Oak in Gent afgelopen zaterdag open voor takeaway. Op het menu echter even geen topgastronomie, wel hamburgers. “Ik vind het moeilijk om afhaal te doen met Oak. De gastronomische gerechten die wij serveren, steek je niet zomaar in een doosje”, klinkt het bij Ballardin. “Bovendien willen mensen niet altijd eten van hoog niveau. Ik hou van hamburgers. Elke chef is zot van hamburgers (lacht). Dus ik dacht: waarom geen hamburgers serveren? Het is een snelle hap dus simpel, én het is lekker.”

Geen gedoe

Voor het vlees vond Ballardin een partner in vleesleverancier Carnivale. “Bij de hamburger hebben we een lekkere saus gemaakt, bijna zoals de Quick. (lacht) Daarbij cheddar kaas, salade en ajuin. Het is een gewone cheeseburger, zonder al te veel franjes of gedoe. Een hamburger moet je gewoon simpel houden.”

Dat bleek alvast een groot succes. “Op korte tijd had ik 200 hamburgers verkocht.” Komende zaterdag kan je opnieuw terecht bij Oak voor een lekkere hamburger. “Of we de week erna opnieuw hamburgers serveren? Dat weet ik nog niet. Misschien wil ik wel iets anders doen dan hamburgers, zoals witloof met hesp. Ik wil meer klassiekers serveren dan de topgastronomie die Oak normaal serveert. Ik zet die gerechten ook niet op het menu. Ik wil er vrij in blijven.”

Blijven vernieuwen als chef

Is het belangrijk dat chefs zich aanpassen? “Absoluut! Een chef moet altijd kijken naar de toekomst: wat gaan en willen we nog doen? Dat is sowieso belangrijk, maar in deze tijden nog zoveel meer. Iedereen past zich aan, enorm veel zaken zetten in op takeaway. Kijk maar naar Nick Bril of Sergio Herman. Wij zijn chefs, we zijn enorm creatief en klagen nooit. (lacht) We doen het gewoon en gaan door. Het is een heel lastige periode voor de horeca, maar het is voor iedereen moeilijk. Maar ik klaag niet. Want als je negatief begint te denken, dan beland je in een neerwaartse spiraal. Vernieuw jezelf, reinvent yourself. Dat is belangrijk.”

Oak
Hoogstraat 167/001
9000 Gent
www.oakgent.be

LEES OOK: Sergio Herman zet in op takeaway: ‘Het is belangrijk dat we in contact blijven met onze gasten’

Je zou ook graag