Ontbijt- en lunchzaak Album opent deuren op Antwerpse Zuid

Het Antwerpse Zuid is sinds begin oktober een nieuw koffie- en eetzaak rijker. Bij Album vind je geen klassiek ontbijt of lunch op de menu, wel willen de chefs je verrassen met elegante en toegankelijke gerechten. Al kan je er ook gewoon een koffie komen drinken of een zuurdesembrood afhalen, zelfgemaakt weliswaar.

Album is het geesteskind van Joris Gielen, die de keuken in goede banen leidt, en Toon Craen, die de bediening voor zijn rekening neemt en die eerder al koffiebar Broer Bretel op het Eilandje uitbaatte. “We zijn alle twee van jongs af aan al bezig met eten”, klinkt het bij Gielen. “Bovendien vonden we het tijd om op onze eigen benen te staan, we wilden ons eigen ritme bepalen. Met een eigen zaak kan je zelf kiezen hoe je het aanpakt; welke gerechten je serveert, op welke manier je het interieur inricht. Dat vonden we heel belangrijk.”

Meer dan koffie

Craen en Gielen kennen elkaar al van hun studies. “Toon is na zijn studie gestart met zijn koffiebar, die hij zes jaar heeft uitgebaat. Ik heb nog muziek gestudeerd, maar werkte tegelijkertijd ook in restaurants om wat bij te verdienen”, aldus Gielen. Na enkele jaren kwamen hun wegen opnieuw bijeen. “Toon wilde meer doen dan enkel koffie, hij wilde een volgende stap zetten met eten. Omdat ik ook terug het heft in eigen handen wilde nemen, besloten we samen iets op te starten. Al heeft het allemaal wel veel langer geduurd dan oorspronkelijk gepland, onder meer door moeilijkheden met het vinden van ons pand. We hebben al een hele weg afgelegd, tot waar we nu zijn.”

Na een lange zoektocht stootte het duo uiteindelijk toch op het goede pand, aan de Vlaamsekaai. “We stapten binnen en keken meteen naar elkaar: dit zou het worden. Op dat moment was het nog maar een bouwwerf, maar we zagen er potentieel in. We zijn er meteen ingevlogen, gedurende een klein jaar hebben we er grotendeels zelf in gewerkt. Begin oktober konden we dan eindelijk de deuren openen.”

Verrassend

De filosofie achter Album? “Een losse en toegankelijke zaak waar iedereen zo binnen- en buiten kan wandelen.” Je bent er welkom voor ontbijt, lunch, apero, om een koffie te drinken of simpelweg om een brood af te halen. “We maken ons eigen zuurdesembrood, zowel voor onze klanten als voor passanten om mee te nemen.” Op de menu geen klassieke zaken als een croissant met een schelletje kaas, wel lichte, elegante en toegankelijke gerechten. “Hier krijgen ze net dat tikkeltje meer dan wanneer ze simpelweg thuis of bij het koffiehuis om de hoek zouden ontbijten of lunchen. We maken alles zelf en werken met seizoensgebonden producten.” Al ben je ook voor een apero meer dan welkom in Album, met kaas, charcuterie en natuurwijn in het aanbod.

Album

En ook de naam sluit naadloos bij deze filosofie aan. “Een album is een verzameling van iets. Zo is een muziekalbum een verzameling van muzieknummers. In ons geval slaagt album op alles wat we lekker vinden, zoals natuurwijn, een goede koffie, zuurdesembrood en ander lekker eten.”

Veel beweging

Al geniet je niet enkel van al dat lekkers op je bord, maar ook van het mooie interieur. “Er zijn enkele ruwe elementen, zoals een bakstenen muur en stalen poutrellen die sterk aanwezig zijn. Die worden gecombineerd met strakke, rustige muren en meubels. We hebben een open keuken waar je een barbecue en broodoven ziet staan, en onze toog staat in het midden. Overal waar je zit in de zaak heb je zicht op de keuken en de mensen die er werken. Er is dus veel beweging bij ons.”

Album
Vlaamsekaai 6
2000 Antwerpen
Tel. 03 334 88 59
www.albumantwerpen.be

Je zou ook graag