Raclette: een harmonie van diverse smaken

Raclette is populair: als feestmaal, tijdens de skivakantie of gewoon een mini raclette tussen vrienden thuis. We smelten helemaal weg bij het idee alleen.Ā 

Wie houdt er nu niet van kaas? Of beter nog: gesmolten kaas. Het kan druilerige en koude herfst-of winteravonden een pak gezelliger maken. Maar enkel gesmolten kaas presenteren, dat maakt van de tafel nog geen feestdis. Varieer daarom met charcuterie, verschillende soorten kaas, (gepekelde) groetjes,ā€¦ Zo wordt iedereen zijn eigen chef! Reken op ongeveer 200 gram kaas en 120 gram charcuterie per persoon.

Stel een schotel samen met verschillende soorten charcuterie. Deze kan bestaan uit coppa di parma, bacon, rosette, mortadella, gekookte of rauwe ham, bloedworst, pancetta,ā€¦

Blijf niet vasthangen aan de traditionele Franse of Zwitserse raclette. Experimenteer Ć©n verras met gerookte kaas, kruidenkaas, truffelkaas, kaas met mosterzaadjes of peperbollen. Maar ook Italiaanse kazen lenen zich uitstekend voor een heerlijke raclette. Mozzarella en gorgonzola, samen met een stukje coppa of pancetta is een waar plezier voor de smaakpapillen.

Ook qua groentenaanbod mag je alle registers opentrekken. Zoetzure uitjes of augurken, artisjokharten, gegrilde aubergine en courgette, zongedroogde tomaatjes zijn de iets traditionelere bijgerechten. Maar ook champignons, tomaten, pompoen, paprika of zelfs broccoli lenen zich perfect om te serveren bij het vloeibare goud. Uiteraard kan je ook wat rauwkost voorzien.

Vul het buffet aan met gekookte aardappelen (of krieltjes) en/of stukjes stokbrood.

De restjes van de kaas en charcuterie kan je met gemak verwerken tot een lekkere quiche of een croque-deluxe!

Letā€™s get cheesy.

Groenten Aardappelen Kaas Quiche Raclette Stokbrood Croque Franse raclette Zwitserse raclette

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer