Asperges in 't groen

In deze reeks nodigen we telkens twee absolute Mastercooks uit om vanuit hun eigen visie en voorkeur een recept uit te werken rond een thema dat hen beiden na aan het hart ligt. Vandaag gaan we de vegetarische toer op met Seppe Nobels en zijn asperges in 't groen. Foto: Koen Van Buggenhout

Ingrediënten voor

4 personen
2 handvol Spinazie
1 dl Noilly Prat
Citroenzeste
Fleur de sel
enkele Druppels extra vierge olijfolie
rucolabloesem
4 el Pistachenoten
100 g Ricotta
1/2 handvol Rucola
1/2 handvol Citroenmelisse
1/2 handvol Dragon
1/2 handvol Koriander
20 Asperges
1 handvol Zuring
1 handvol postelein
1 handvol Peterselie
1 handvol Basilicum
1 l Water
1 el peperbollen
1 tl Salie
1 tl tijm
1 tl Rozemarijn
1 teentje knoflook
3 Sjalotten
bereiding

1. Brokkel de ricotta zodat het oppervlak waarmee de kaas rook kan opnemen, vergroot. Rook ongeveer 10 min koud in hooi. Houd apart.

2. Brand de pistachenoten af met de bunsenbrander of leg ze onder de ovengrill. Verpulver ze en houd ze apart.

3. Kook de asperges zeer kort (30 seconden) in gezouten water en verfris meteen in ijswater. Laat uitlekken, dep droog en zet aan de kant.

4. Maak een groentebouillon. Stoof de ingrediënten aan en blus met Noilly Prat. Voeg water toe, breng aan de kook en reduceer tot de helft. Zeef en laat afkoelen. Doe de bouillon koud in de keukenrobot en voeg de groene kruiden toe en draai fijn. Doe er enkele ijsblokjes bij om te vermijden dat de coulis door de snelheid van de blender gaat opwarmen.

5. Olie de asperges licht in en grill ze op de barbecue.

6. Dresseer: begin met een spiegel van de coulis aan te brengen en leg daarop de asperges. Schik op de asperges wat gerookte ricotta. Werk af met de doorgeschoten postelein en de rucolabloesem, druppel wat extra vierge over het geheel en kruimel er de pistachenoten, wat fleur de sel en citroenzeste over.

delen