Brownies met walnoten

Een van de basisbenodigdheden om te bakken is vaak bloem of zelfrijzend bakmeel. De laatste tijd was dit echter niet altijd even makkelijk te verkrijgen in de supermarkt. Daarnaast gaan mensen steeds vaker op zoek naar gezonde alternatieven. Gelukkig is bloem vrij makkelijk te vervangen. Je kan kiezen voor speltmeel, boekweitmeel, amandelmeel, havermeel of kokosmeel. De opties zijn legio! Bovendien zijn heel veel van de alternatieven voor bloem glutenvrij, wat het dan weer handig maakt voor mensen met een intolerantie. Let er wel op dat vervangers een ander resultaat geven dan bloem zelf. De smaak kan anders zijn, maar ook de structuur veranderd wanneer je een ander ingrediënt gebruikt. Het is een kwestie van uitvinden welke vervanger voor jou het prettigst werkt, dit kan per soort baksel verschillen. De meeste vervangers kun je gewoon 1:1 vervangen, maar ook dit kan verschillen per soort vervanger en dan ook nog eens per soort baksel. Maar uiteraard kan je ook bloem in al haar variëteiten links laten liggen en kiezen om eens te bakken zonder bloem. Denk aan honeycomb, bananenbrood, kokosmakronen of kaastaart Wij geven alvast een voorzetje met dit recept voor brownies met walnoten. Gezond, vol vitamines en gluten- en lactosevrij. Bloem wordt vervangen door gemalen kikkererwten, boter door kokosolie en de dadels en agavesiroop maken de brownie echt lekker zoet.

Ingrediënten

3personen

Brownies met walnoten

Bereiding

Brownies met walnoten

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Ontpit de dadels en week ze voor 1 uur in warm water. Haal ze er daarna uit en bewaar ongeveer 60 ml van het weekwater. Mix de dadels samen met de 60 ml weekwater tot een gladde saus. Doe het mengsel in een mengkom en voeg de cacaopoeder, kokosolie en agavesiroop toe. Mix alle ingrediënten goed.

2. Maak nu in de keukenmachine of met de staafmixer een gladde puree van de gekookte kikkererwten en de eieren. Voeg de kikkererwtenpuree toe aan het dadelmengsel en roer tot een egaal geheel. Voeg vervolgens bakpoeder, kaneel en 100 g gehakte walnoten toe en meng nogmaals (niet met de staafmixer, want het is lekker als de walnoten grof blijven).

3. Bekleed een taartvorm (kies zelf wat voor vorm je wil hebben) met bakpapier en verdeel het beslag er mooi gelijkmatig over. Garneer eventueel met een aantal walnoten die je achter hebt gehouden.

4. Bak de brownies in 45 min af in de voorverwarmde oven. Bestuif met wat fijn gemalen kokosrasp voor een mooi effect.

kokosmeel brownies bloem amandelmeel recept

Als je iets wilt aanpassen aan dit gerecht, vraag dan gerust onze AI-chef Lio om advies.

Vraag het aan Lio

Reacties