Florentijnse steak

Florentijnse steak wordt traditioneel op houtskool geroosterd, maar wij gebruiken gewoon een pan. Met de aardappels en salsa verde heb je een waanzinnige avondmaaltijd voor vier gelukkige foodies.

Ingrediënten voor

4 personen
1 kg T­bonesteak
1 kg rode aardappelen
1 bol knoflook
3 takjes tijm
bos Verse munt
bos Bladpeterselie
bos Basilicum
2 el Kappertjes
2 Augurken
2 Ansjovis
2 el Rodewijnazijn
2 tl Mosterd
Olijfolie
bereiding
  1. Laat je steak op kamertemperatuur komen. Was de aardappels, snijd ze in stukjes van 3 cm en kook ze met de ongepelde tenen knoflook 8 minuten in gezouten kokend water. Snijd de vetrand van de steak bij tot een dikte van 1 cm en leg het vlees opzij. Snijd de vetrandjes in blokjes en bak ze in een koude koekenpan op matig hoog vuur.
  2. Giet het vet af zodra de blokjes flink sissen, doe de aardappels en tenen knoflook in de pan en bak het geheel 30 min onder regelmatig roeren, tot ze goudgeel en krokant zijn. Voeg 2 min voor het eind van de baktijd de afgeriste rozemarijn­naaldjes erbij en zet het vuur laag.
  3. Zet intussen een andere koude koekenpan met antiaanbaklaag op matig hoog vuur en bak de steak 6 min op de vetlaag in de pan, tot het randje uitgebakken en donker goudbruin is. Bak hem nu 6 minuten op het bot om hem op te warmen en vervolgens 6 min aan elke kant (of 8 min voor medium rare). Leg de steak op een snijplank, dek hem af en laat hem even rusten. Sprenkel het braadvocht uit de pan over de aardappels.
  4. Pluk de munt­, peterselie­ en basilicumblaadjes, pulseer ze fijn in een keukenmachine en voeg de overgebleven ingrediënten van de salsa verde en 8 el olie toe. Hak de salsa tot de gewenste consistentie en maak hem op smaak af. Ik snijd de steak het liefst aan tafel en serveer de aardappels en salsa verde er apart bij. Knijp de tenen knoflook uit hun jasje en geniet!
delen