Funchoza: glasnoedels met groenten en sojasaus

Plantaardige funchoza kan worden geserveerd als een warme schotel, of als een salade. In het laatste geval wordt de toevoeging van verschillende verse groenten aangemoedigd. “Ik miste tijdens de quarantaine mijn mama’s kookkunsten en besloot een typisch Oeigoers gerecht te maken dat we thuis vaak aten. Het is bekend over heel Azië, inclusief Rusland, en wordt telkens klaargemaakt op feestdagen en bijeenkomsten. Het kan zowel een salade zijn als een warme schotel met of zonder vlees.” 

Ingrediënten voor

8 personen
250 g glasnoedels
1 Rode paprika
2 Wortels
3 stengels Selder
3 teentjes knoflook
Sojasaus
sambal oelek
sap van 1 limoen
Bieslook
bereiding

1. Zet een grote sauspan met een scheut olijfolie klaar en een grote kookpot tot de helft gevuld met water.

2. Snijd met een mandoline de wortelen en de paprika julienne, in dunne reepjes van een 3-4 cm. Snijd de selderijstengels in halve maantjes van ongeveer 3-4 mm dik.

3. Verhit de olijfolie in de sauspan op een hoog vuur en roerbak daarin alle groenten 3 tot 5 min. Zet het vuur daarna op een gemiddelde stand.

4. Hak de knoflook fijn en voeg toe aan de groenten. Laat nog 3 min op het gemiddelde vuur staan en roer.

5. Breng het water aan de kook en leg er de glasnoedels in voor 5 min, zeker niet langer. Zorg dat je de touwtjes rond de noedels eerst verwijdert en leg de hele bundel in één keer in de kookpot.

6. Giet na 5 min de kookpot uit in een vergiet en spoel met koud water. Haal intussen een propere keukenschaar uit en zorg dat ook je handen proper zijn, of draag handschoenen.

7. Neem met je handen wat glasmie uit het vergiet en knip de lange slierten met de schaar af tot ongeveer 15 cm. Het gesneden stuk mag in de sauspan bij de groenten (let op: het vuur staat intussen al uit). Haal zo handje voor handje de noedels uit het vergiet, knip en voeg toe aan de groenten.

8. Wanneer alle noedels gesneden en toegevoegd zijn, roer je stevig in de sauspan tot de noedels een licht oranje kleur krijgen door de opname van olie uit de pan.

9. Voeg 100 ml sojasaus en het citroensap (zonder pitten) toe tijdens het roeren. Ook sambal mag erbij. Blijf roeren, proeven en bijpassen naar smaak.

10. Serveer in een kommetje met een lepel en vork, of met stokjes! Werk het bord af met wat versnipperde bieslook.

delen