Gefermenteerde havermout met kweeperenpuree, oranjebloesemyoghurt en citrusvruchten

Googel eender welk recept en de ene na de andere foodblogger staat te popelen om je een gepersonaliseerde versie voor te schotelen. Vandaag gaan we aan de slag met een receptje voor gefermenteerde havermout met kweeperenpuree en citrusvruchten van foodblogger Annelies Deleu van Nectar Foodstudio.

Ingrediënten voor

2 personen
2 koppen glutenvrije havermout
1 kop plantaardige yoghurt
200 g kweepeer
1/2 kop hennepzaad
1 kop cashewnoten
1 capsule probiotica
2 tl appelciderazijn
1 tl oranjebloesemextract
1/2 kop meloenpitjes
1 tl Kardemom
2 el Ahornsiroop
snufje Fijn zeezout
bereiding

1. De havermout in een grote glazen weckpot en meng er de yogurt onder. Zorg ervoor dat er levende fermenten in de yoghurt zitten voor een optimale fermentatie. Voeg desnoods nog een capsule probiotica of andere fermentatiestarter zoals neutrale waterkefir/rejuvelac/ … toe. Sluit af met een kaasdoek en elastiek en laat minstens 24u op een warme plek fermenteren. De havermout zou een licht zurige – bijna kazige – smaak moeten krijgen.

2. Stoof de verse kweeperen aan met wat water en laat zachtjes gaar pruttelen. Blend met een staafmixer tot een gladde mousseline.

3. Blend de hennepzaden en cashewnoten in de blender met wat water tot een smeuïge massa. Voeg de inhoud van de capsule probiotica toe en de appelciderazijn en blend kort. Stort uit in een grote glazen pot met voldoende ruimte bovenaan. Dek af met een kaasdoek en elastiek en laat minstens 24u op een warme plek fermenteren. Voeg nadien de oranjebloesem toe en bewaar in de koelkast.

4. Karameliseer de meloenpitjes met de ahornsiroop en kardemom in een pan tot een kleverige massa. Sprenkel er wat zeezout over en laat afkoelen. 

5. Schil en versnijd verschillende citrusvruchten à vif. Serveer de havermout koud met de citrus, een lepel van de yoghurt en werk af met de meloenpitjes.

delen