Gegratineerde aardappel cannelloni met Oud Brugge kaas

Aardappelen zijn een evidentie in onze keuken en nog steeds populair als klassiek bijgerecht zoals kroketten of frietjes. De culinaire mogelijkheden van aardappelen reiken echter nog veel verder! Daarom maken we vandaag gegratineerde aardappel cannelloni met Oud Brugge kaas. Heerlijk!

Ingrediënten voor

4 personen
1,2 kg Aardappel
1 Rode paprika
2 stengels witte selder
1 Ui
2 takjes Krulpeterselie
Olijfolie
takjes Verse tijm
peper en zout
300 g Legumaise Italia
4 Tomaten
teentje knoflook
100 g Oud Brugge kaas
takjes Basilicum
bereiding
  1. Ontpit de tomaten en hou het vruchtvlees apart. Doe de pitjes in een blender samen met de knoflook en mix fijn. Duw dit door een fijne zeef en mix deze jus samen met een geut water en de légumaise Italia tot een gladde saus. Snijd het vruchtvlees van de tomaten in kleine blokjes en meng deze onder de saus. Verdeel de saus over de bodem van de ovenschaal. 
  2. Schil 200 g Allians aardappelen. Snijd de selder, de ui, de rode paprika en de aardappelen in zeer fijne blokjes. Stoof de groenten krokant gaar in olijfolie en een geut water.
  3. Voeg wat tijm toe en kruid met zwarte peper van de molen en zeezout. Voeg op het einde fijngesneden peterselie toe en meng. Doe de gestoofde groenten in een spuitzak. 
  4. Schil en was de overige aardappelen, dep ze droog. Schaaf ze met de mandoline in gelijke flinterdunne lange schijfjes van 3 cm op 8 cm. Breng een kookpot met water en zout aan de kook en blancheer de schijfjes aardappel gedurende 1 min. Haal ze uit het water en laat ze afkoelen in ijswater. Rol de aardappelschijven 1 voor 1 en plaats ze rechtop in de saus. Vul ze 1 voor 1 op met de mix uit de spuitzak. 
  5. Verwarm de oven voor op 160°C en plaats de ovenschaal met deksel voor 30 min in de oven. Zet de oven daarna op 180°C, verwijder het deksel en laat verder garen gedurende 10 min. Haal de schaal uit de oven, en rasp er de Oud Brugge kaas over.
  6. Plaats nog even onder de grill tot het licht bruin is. Werk eventueel af met wat verse tijm.
TIP VAN DE REDACTIE

Toch liever wat vlees erbij? Mix 1/3 kalfsgehakt bij de vulling. 

delen