Hartige galette van tomaten en honing

Op een warme lentedag is een eenvoudige maaltijd die niet al te zwaar is wel eens fijn. Deze hartige galette van tomaten en honing is werkelijk de lente op je bord. En de kers op de taart: je oven doet het meeste werk. Dus pak je glas wijn er maar bij en geniet nog maar even van de zon.

Ingrediënten voor

4 personen
240 g Bloem
1 Ei
180 g koude boter
50 ml ijskoud water
5 rijpe tomaten
2 el amandelmeel
3 takjes tijm
2 el Honing
Zwarte peper
Fijn zeezout
bereiding

1. Maak eerst het deeg. Snijd 150 g koude boter in dobbelstenen en meng met 220 g bloem door de mengeling doorheen je vingers te wrijven. Ga door tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg het ei en het water toe, meng goed en wikkel de deegbal in huishoudfolie. Leg een uurtje in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 180°C. Neem het deeg uit de koelkast en bestuif een werktafel met wat bloem. Rol het deeg uit in een ronde met een dikte van 1 tot 2 mm. Leg het deeg op een bakplaat bedekt met bakpapier.

3. Verdeel het amandelmeel over het deeg, maar blijf 2 cm van de rand. Snijd de tomaten in plakjes van een halve centimeter en verdeel over het amandelmeel. Leg de takjes tijm erover. Vouw de randen van het deeg naar binnen.

4. Smelt 30 g roomboter en bestrijk er de randen van het deeg mee.

5. Zet de bakplaat in het midden van de oven op 180°C en bak ongeveer 30 min of tot de randen van het deeg goudbruin kleuren.

6. Haal de galette uit de oven en breng op smaak met een snufje zwarte peper en zeezout. Verdeel net voor het serveren de vloeibare bloemenhoning erover.

delen