Hazelnoot-kaneel babka

De babka is een heerlijk brood afkomstig uit Oost-Europa. Oorspronkelijk werd het alleen met kaneel gemaakt. Later werden er andere lekkernijen zoals hazelnoten aan toegevoegd. Alleen kijken naar het zachte brood doet ons al watertanden.

Ingrediënten

4personen

Hazelnoot-kaneel babka

Bereiding

Hazelnoot-kaneel babka

Doe de melk, de gist en de suiker samen in een schaaltje. Roer even door en laat 10 minuten rusten. Doe het mengsel daarna in een kom en voeg de rest van de suiker, het ei en de eidooier toe. Mix goed door elkaar. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot de bloem helemaal is opgenomen in het mengsel. Voeg ook de boter stuk voor stuk toe in klontjes. Kneed ongeveer 10 minuten door tot een plakkerig deeg. Dek de kom af en laat het brood een uur rijzen. 

Ondertussen maak je de vulling van het brood. Smelt de boter in een pannetje en voeg de suiker, kaneel en geroosterde hazelnoten toe. Roer goed door elkaar. 

Neem na een uur het deeg er terug bij. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een vlak van 30 op 30 centimeter. Verdeel het kaneelmengsel over het deeg, maar laat de randjes vrij. Rol het deeg op langs 2 kanten en knijp over de lengte de naad goed dicht. Snijd het deeg door tot ongeveer 1 centimeter van de zijkant. Maak een vlecht met de 2 stukken deeg om de babka te vormen. 

Leg een vel bakpapier in een cakevorm en leg daar de babka in. Zorg dat de babka goed op de bodem van de cakevorm ligt. Dek de vorm af en laat het brood nog 30 minuten narijzen. Verwarm de oven voor op 175 graden. Smeer het brood terwijl in met wat melk voordat het in de oven gaat. Bak de babka ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. 

Haal het vlechtbrood uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen in de vorm voordat je het naar een rooster verplaatst. Geniet van je zelfgemaakte hazelnoot-kaneel babka. 

Tips & tricks

Je kan de babka ongeveer 3 dagen bewaren. Wil je het brood warm serveren na enkele dagen? Warm het dan 10 minuten op in een voorverwarmde oven van 175 graden.

oost europa babka kaneel

Als je iets wilt aanpassen aan dit gerecht, vraag dan gerust onze AI-chef Lio om advies.

Vraag het aan Lio

Reacties