Lasagne met langzaam gegaarde florentijnse venkel, zoete prei en kazen

Bij deze heerlijke lasagne draait alles om het optimaal benutten van de zoete smaken van de venkel en prei. Met wat bloed, zweet en tranen maar vooral een portie geduld, zet je hiermee een prachtige klassieker op tafel.

Ingrediënten voor

8 personen
4 grote preien
3 venkelknollen
6 teentjes knoflook
50 g Boter
1/2 bosje tijm
125 ml soave (witte wijn)
75 g Bloem
1,5 l Volle melk
1 Nootmuskaat
50 g Pecorino
100 g taleggio
400 g zelfgemaakt pastadeeg
gedroogde lasagnevellen
1 bol mozarella
100 g gorgonzola
peper en zout
bereiding
  1. Maak de preien en venkelknollen schoon en snijd ze in plakjes. Pel de knoflook en hak hem fijn. Smelt de boter in een grote pan op matig vuur, voeg bijna alle afgeriste tijmblaadjes toe en roer de groenten en knoflook erdoor. Strooi er een snufje peper en zout bij en bak het geheel 15 min onder regelmatig roeren.
  2. Giet de wijn erbij en laat het geheel afgedekt 30 min sudderen onder regelmatig roeren, tot de groenten zacht en zoet zijn; voeg tussentijds zo nodig wat water toe.
  3. Roer een paar minuten voor het einde van de baktijd de bloem erdoor en giet met kleine scheutjes al roerend de melk erbij. Blijf regelmatig roeren tot de saus gebonden is en rasp de helft van de nootmuskaat erover. Neem de pan van het vuur, rasp de helft van de pecorino boven de groenten, voeg de helft van de in stukjes gescheurde taleggio toe en roer goed. Proef een hapje, voeg zo nodig een snufje zeezout en zwarte peper toe en laat afkoelen.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je Jamie Oliver’s Koninklijk pastadeeg gebruikt (zie blz. 370 in zijn boek Jamie’s Italië), rol je het deeg uit tot een dikte van 2 mm en snijd je er vellen van.
  5. Bouw de laagjes saus en pasta op in een grote ovenschaal, strooi er telkens kleine blokjes mozzarella, gorgonzola en taleggio tussen en sluit af met een laagje saus. Rasp de overgebleven pecorino en eventuele andere stukjes kaas erover en bak de lasagne 40 min in de oven, tot er een goudbruin, borrelend laagje op zit.
  6. Maak de overgebleven tijmblaadjes aan met olie en strooi ze 5 min voor het eind van de baktijd over het gerecht. Laat de lasagne 15 min staan en ga aan tafel.
delen