Okonomiyaki of Japanse pannenkoek

Velen onder ons denken bij het woord 'pannenkoek' onmiddellijk aan de zoete variant met bloemsuiker of confituur, maar aan de andere kant van de wereld zijn hartige pannenkoekjes, of 'okonomiyaki' een favoriet bij tal van Japanners.

Ingrediënten voor

4 personen
200 ml Water
1 tl konbu dashi bouillonpoeder
160 g Bloem
4 Eieren
snufje Zout
snufje Suiker
480 g witte kool
40 g Lente-ui
40 g Tenkasu
160 g varkensvlees
bonitovlokken
afwerking Gember
afwerking aonori
60 ml okonomiyakisaus
Olijfolie
bereiding
  1. Los het dashipoeder op in het water om bouillon te maken. Doe de bloem in een grote kom, voeg het zout, de suiker en de dashibouillon toe en meng alles goed. Zet opzij.
  2. Verdeel de fijngesneden witte kool, de lenteuitjes en tenkasu over 4 kleine mengkommen. Voeg aan elk kommetje één ei en een vierde van de bloem en het dashimengsel toe. Meng alles goed door elkaar met een vork.
  3. Verwarm een kookplaat tot 200 °C en giet het koolmengsel op de kookplaat tot een dikte van ongeveer 2 cm. Leg het dungesneden varkensvlees en de bonitovlokken op het koolmengsel. Wanneer de rand van de okonomiyaki stevig en gaar is geworden, draai je hem om met twee spatels. Doe het deksel erop en laat enkele minuten stoomgrillen.
  4. Draai de okonomiyaki nog een keer om te zien of het vlees gaar is. Bestrijk de okonomiyaki met okonomiyakisaus en garneer met de ingelegde gember, de overige bonitovlokken en de aonori.
delen