Paris-Brest

Breng de zoete geur van Parijs in je huis met dit heerlijke recept van Guy Van Cauteren.

Ingrediënten

4personen

Paris-Brest

Bereiding

Paris-Brest

  • Voor het soezendeeg
    • 180 gr melk
    • 75 gr boter
    • 150 g bloem
    • 3 à 4 dooiers
    • 2 à 3 eieren
  • Voor de banketbakkersroom
    • 50 gr suiker
    • 25 gr bloem
    • 1/4 l melk
    • 40 gr vers gemalen koffie
    • 2 dooiers
    • 150 gr room 40%
    • 50 gr geschaafde amandelen
    • Bloemsuiker
  1. Maak het deeg. Breng de melk met boter, suiker en zout aan de kook en voeg snel de bloem toe. Droog aan de zijkant van het vuur en voeg beetje bij beetje de dooiers en eieren toe. Flink mengen, weg van het vuur.
  2. Spuit het deeg met een spuitzak met een mondje van 10 mm in drie lagen in een ronde vorm op een licht ingevette bakplaat of op bakpapier. Bestrooi gul met geschaafde amandelen.
  3. Bak het deeg in een op 180°C voorverwarmde oven, de eerste 40 minuten met de oven gesloten. Open daarna even de oven zodat de stoom kan ontsnappen en laat dan nog 15 minuten verder bakken. Laat afkoelen op een rooster.
  4. Voeg de suiker, bloem en eidooiers voor de banketbakkersroom samen en meng en klop strak.
  5. Verwarm de melk met de koffie tot hij net niet kookt, zeef en giet op het bloem-ei-suikermengsel. Zet op het vuur tot net aan het kookpunt en klop ondertussen stevig het mengsel.
  6. Bestrooi met bloemsuiker en laat volledig afkoelen. Tip: leg een vanillestokje in je strooibus met bloemsuiker, voor een heerlijke vanilletoets.
  7. Klop ondertussen de room op.
  8. Klop het mengsel los en vermeng met de opgeklopte room.
  9. Snij het gebak horizontaal middendoor, smeer de banketbakkersroom op de onderste helft en leg er de bovenste helft bovenop.
  10. Serveer met met een bolletje (vanille-)ijs of sorbet.

Tips & tricks

In 1910 creëerde toppatissier Louis Durrand op vraag van Pierre Giffard, de organisator van de wielerwedstrijd Paris-Brest-Paris, dit dessert. De donutvorm moet een fietswiel voorstellen. Variante : vervang de koffie door een soeplepel matcha (groene Japanse poederthee) heerlijk voor de liefhebbers.

paris nagerecht zoetigheden zoet koffie gebak dessert

Als je iets wilt aanpassen aan dit gerecht, vraag dan gerust onze AI-chef Lio om advies.

Vraag het aan Lio

Reacties