Portobellosteaks met puree van limabonen

Yoham Ottolenghi is dé chef bij uitstek als het om eenvoud gaat. In zijn nieuwste kookboek Flavour combineert hij simpele recepten voor doorweekse avonden met opvallende gerechten voor een beginnende weekendkok. Wij geven je alvast een voorproefje.

Ingrediënten voor

4 personen
8 portobello's
10 teentjes knoflook
1 Ui
1 el chilivlokken
1 Rode chilipeper
4 el komijnzaad
1 el korianderzaad
2 el Tomatenpuree
410 ml Olijfolie
700 g limabonen
1 el citroensap
zeezoutvlokken
bereiding

1. Verhit de oven tot 150°C.

2. Doe voor de steaks de 10 teentjes knoflook, 1 ui, 1 el chilivlokken, 1 rode chilipeper, 4 tl komijnzaad, 1 el korianderzaad, 2 el tomatenpuree en 400 ml olijfolie met 1 el zeezoutvlokken in een grote ovenvaste pan met een deksel. Leg de paddenstoelen erin met de bolle kant boven, leg er een vel bakpapier overheen, en druk dit iets aan zodat alle ingrediënten zijn bedekt. Zet het deksel op de pan en zet hem 1 uur in de oven. Keer de paddenstoelen om, leg het papier en het deksel weer terug, en zet de pan weer 20 min in de oven, of tot de paddenstoelen botergaar zijn maar niet uiteenvallen. Schep de  paddenstoelen met een keukentang op een snijplank, halveer ze en zet opzij. 

3. Schep met een eetlepel de ui, knoflook en chilipeper (verwijder het steeltje) uit de pan – het is geen probleem als u wat specerijen en olie mee schept. Doe alles in de kleine kom van de keukenmachine en pureer het glad. Doe het gepureerde uienmengsel weer in de pan, voeg de halve paddenstoelen toe en zet op halfhoog tot hoog vuur. Laat alles circa 5 min zachtjes smoren tot de smaken zich mengen. 

4. Maak terwijl de paddenstoelen garen de puree. Doe de bonen in een keukenmachine met 1 el citroensap, 1 el olijfolie, 1 tl zeezoutvlokken en 2 el water. Pureer alles helemaal glad. Schep de puree in een middelgrote pan en laat hem op halfhoog tot hoog vuur al roerend circa 3 min koken tot hij goed warm is. 

5. Verdeel voor het serveren de limabonenpuree over vier borden. Leg op elk bord vier halve paddenstoelen en schep er een flinke lepel olie met de smaakgevers over (u heeft echter niet alles nodig – zie de inleiding). 

delen