Quiche met asperges en veldsla

Wie deze heerlijke quiche met asperges op tafel wil zetten kan zelf kiezen hoe snel het moet gaan. In dit recept werken we met bladerdeeg, maar je kan de bodem makkelijk ook zelf bereiden. De seizoensgebonden asperges en frisse veldsla koop je best bij een lokale verdeler of groenteboer. Je kan hier ook nog courgette en broccoli bij toevoegen. Dit recept is gemaakt door chef Philippe Van den Bulck.

Ingrediënten voor

4 personen
1 bussel Groene asperges
1 bussel Witte asperges
5 Eieren
1 dl Room
100 g Gruyère
1 vel bladerdeeg
2 botjes veldsla
1 Rode ui
1 el extra vierge olijfolie
peper
Nootmuskaat
snufje Zout
bereiding

1. Schil de witte asperges en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 cm lang.

2. Blancheer de witte asperges 5 tot 10 min in kokend, gezouten water afhankelijk van de dikte. Verfris de aspergepunten onder koud stromend
water en laat ze goed uitlekken.

3. Snijd de puntige blaadjes van de groene asperges en snijd het houtige uiteinde af. Snijd ze in stukjes van ongeveer 3 cm lang.

4. Blancheer de groene asperges 5 min in kokend, gezouten water. Verfris de aspergepunten onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.

5. Boter een quichevorm in en bestuif de vorm met bloem. Klop de overtollige bloem uit de vorm en beleg de vorm met het bladerdeeg. Prik de bodem in met een vork, leg een vel bakpapier in de vorm en vul de bodem op met bakbonen, erwten of rijst. Verwarm de oven voor op 180°C en bak de taartbodem voor in 10 à 15 min. Haal de bakbonen uit de vorm en bak het deeg nog 5 min verder zodat ook de bodem lichtjes kan kleuren.

6. Roer de eieren los met de room en de helft van de geraspte kaas. Kruid fl ink met peper van de molen, zeezout en wat nootmuskaat. Leg de asperges in de quichevorm en overgiet ze met het eiermengsel. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas en bak de quiche af in de oven op 180°C in ongeveer 20 à 30 min, zet de oven uit en laat de ovendeur op een kier staan, laat de quiche nog een 10-tal min langzaam afkoelen in de oven.

7. Meng de veldsla met de rode uiringen, wat extra vierge-olijfolie, peper en zout en serveer de quiche met de sla.

delen