Vissticks in kokoskorst

Ottolenghi staat voor overvloed, gulheid en verse smaken. De man die de granaatappel populair maakte in onze contreien en Europa kennis liet maken met de cuisine van het Midden-Oosten heeft het imago veel te veel ingrediënten te gebruiken. Zijn gerechten zouden ook te moeilijk zijn. Niet zo in Simpel. Dat staat immers voor 'snel', 'niet meer dan 10 Ingrediënten', 'maak van tevoren', 'provisiekast', 'eenvoudig' en 'lui'. De Israëlisch-Britse chef presenteert vandaag vissticks in kokoskorst.

Ingrediënten voor

6 personen
500 g Schelvis
2 el limoensap
60 ml kokosroom
200 g vers kokosvruchtvlees
20 g Panko
1 tl chilivlokken
60 g Boter
1 Limoen
1 snufje Zout
bereiding

1. Leg de stukken vis in een kom met het limoensap, de kokosroom en ¼ eetlepel zout. Meng alles en zet de kom afgedekt een uur in de koelkast om de vis te marineren. Laat hem zeker niet langer staan, want dan valt de vis uit elkaar. Schraap vervolgens zo veel mogelijk room van de vis, gooi die room weg en zet de vis opzij. 

2. Zet een grote koekenpan op een halfhoog tot hoog vuur. Voeg de kokos toe zodra de pan heet is. Rooster de kokos gedurende 6 à 7 min en roer regelmatig om tot de kokos goudbruin is. Schud de gebakken kokos in een ondiepe kom om te laten afkoelen.  

3. Meng de panko, chilivlokken en ½ theelepel zout door de kokos.  

4. Verhit de ovengrill op een hoge stand als je de vis gaat bereiden. 

5. Paneer de vissticks stuk voor stuk, dompel een stick in de gesmolten boter en wentel hem daarna door het kokosmengsel tot de vis rondom gelijkmatig is bedekt. Leg de visstick op een rooster die je op een bakplaat met bakpapier hebt gezet. Herhaal deze handeling voor de overige vissticks. 

6. Zet het rooster met de vissticks onder de hete grill – best op 20 cm van de brander, omdat de vis anders zal verbranden – en grill gedurende 5 à 6 min. Keer de vis na 3 min om, tot de vissticks gaar en goudbruin zijn.  

7. Zet de grill af op het moment dat de vis al wel goudbruin gekleurd is, maar nog niet helemaal gaar is. Laat de vis nog 2 à 3 min in de oven staan zodat hij verder kan garen in de hitte van de oven. 

delen