Zelf brood bakken

In de lockdown zijn velen onder ons duchtig aan het bakken geslagen. Van taarten tot sandwiches. Het passeerde in vele keukens al allemaal de revue. Toch denken velen nog steeds dat brood bakken een arbeidsintensieve klus is. En dat kan het ook zeker zijn, maar niet met dit simpele recept. Het deeg in dit recept wordt vrij nat, wat ervoor zorgt dat de buitenkant super knapperig is en de binnenkant luchtig en zacht. Precies zoals dat ideale brood uit je dromen hoort te zijn. Daarnaast hoef je ook geen uren te wachten terwijl jouw deeg rijst.

Ingrediënten voor

4 personen
350 g tarwebloem
7 g gedroogde gist
3/2 tl Zout
360 ml warm water
Olijfolie
bereiding

1. Doe de bloem samen met het zout en de gist in een grote kom. Voeg het water toe en roer totdat het gemengd is, het deeg zal vrij slap aanvoelen. Bedek de kom met plasticfolie en laat in een warme omgeving vier uur rusten.

2. Besmeer je werkblad met een beetje olijfolie en leg hier het deeg op. Vouw het twee keer, en bedek losjes met plasticfolie. Laat nog een half uur rusten.

3. Verwarm nu, terwijl het deeg nog minstens een half uur moet rusten, je oven voor op 220°C. Schuif een gietijzeren, keramische of een emaille pan met een inhoud van 6-8 l in de oven terwijl hij opwarmt. Haal deze uit de oven wanneer het deeg zover is, en leg het voorzichtig in de pan met de ‘open’ kant naar boven.

4. Schud de pan voorzichtig als het deeg niet gelijk verspreid is over de bodem. Tijdens het bakken zal dit nog gelijkmatiger worden.

5. Bedek met een deksel en bak 30 min in de oven. Haal de deksel van de pan en bak nog 15-30 min, tot de buitenkant mooi bruin is. Laat afkoelen op een rekje.

6. Zo makkelijk kan brood bakken zijn.

7. Serveer met roomboter of wat olijfolie en geniet!

delen