Saffraanijs met rozenwater

Uit IJs & Co van Aniek Keijsers

Saffraan wordt ook wel het rode goud genoemd, omdat het zo duur is. De smaak lijkt op die van honing, maar is een beetje bitterder en het geeft een prachtige gele kleur aan dit ijs. De combinatie met rozenwater maakt dat het ijs een warm en zacht aroma krijgt.

BENODIGDHEDEN:

  • 175 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 85 g kristalsuiker
  • ½ tl saffraandraadjes
  • ½ tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 4 eidooiers
  • 1 el rozenwater

BEREIDINGSWIJZE:

Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Verwarm de melk, slagroom, kristalsuiker, saffraandraadjes, het vanille-extract en zout in een pannetje op middelhoog vuur tot net tegen de kook aan. Klop de eidooiers los in een hittebestendige kom. Giet de warme melk al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om deze te temperen.

Schenk alles terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room 80 °C is, of dikker wordt. Giet door een zeef in een kom en zet deze op het ijsbad. Voeg het rozenwater toe en blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld. Zet minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast. Dek af met een stuk plastic folie direct op de ijsbasis, zodat er geen velletje op komt.

Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing.

Je zou ook graag