Culinaire Ambiance: September 2020

Gegrond

Verdwaasd word ik gewekt door een iel gekriebel. Ik ben voor de tigste keer in slaap gevallen in de hangmat en nu blijkt dat er een kolonie mieren heeft besloten dat de weg van de minste weerstand over mij heen loopt. De liggende boeddha die ik ben, kan ik ze geen ongelijk geven. Aan de jeuk waarmee ze me hebben opgezadeld, zou ik durven oordelen dat het rode mieren betreft. Het blijken zwarte. Het is écht al lang geleden dat ik nog eens een rode mier zag, denk ik bij mezelf. Daar moeten we maar eens verandering in brengen. Een zeer vervullende queeste ontvouwt zich.

Tijd te veel hebben, wanneer valt zoiets nog voor? In een huis op een berg in de Provence met verder niets ben ik er nog eens in geslaagd – aldus bovenstaand relaas. In geen tijden heb ik me nog zo ontspannen gevoeld, zo in balans met mezelf en met de omgeving. Zo gegrond, zou je kunnen zeggen. Rasmus Kofoed van Geranium snapt waar ik het over heb. Hij begrijpt dat gegrond koken meer is dan weten wanneer je een winterpeen gebruikt en wanneer een bospeen.

Versta me niet verkeerd: gegrond koken ìs werken met terroirproducten in het juiste seizoen. Maar het is ook op zoek gaan naar een gezonde werk-privébalans zoals Kofoed dat doet (p. 20). Of producten op een secure manier inzetten, en zo misschien wel de jongste sterrenchef ooit worden (p. 46). Of beseff en dat bepaalde producten het jaar rond beschikbaar zijn en daar je voordeel uit halen (p. 96). Gegrond te werk gaan is bovenal ergens met volle aandacht en bij volle bewustzijn in staan. Zoals je vast zelf merkt, als je dit magazine op dezelfde manier leest.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Elke maand de digitale versie van het magazine
en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €0.99
Nadien slechts €2.99 per maand

Ben je al abonnee? Log hier in en krijg
toegang tot alle artikels en digitale magazines.

 

Je zou ook graag