Strengere maatregelen: ‘Horeca dicht, of nóg vroegere sluiting’

Vandaag lanceert het Overlegcomité de coronabarometer. Dat betekent extra maatregelen op nationaal niveau. Op tafel ligt een sluiting voor de horeca, of verdere beperking van de openingstijden. Dat melden ingewijden.

Zal de horeca moeten sluiten? Veel zal afhangen van de epidemiebarometer. Het is een indicator die op basis van het aantal besmettingen zal bepalen in welke fase we zitten en welke extra maatregelen er zullen genomen worden. Zo staat fase 4, waar ons land momenteel naar toe stevent, gelijk aan het invoeren van zeer strenge maatregelen. Maar de vraag blijft: welke? En gelden die dan ook voor alle sectoren?

Horeca

Bij onze Noorderburen is de horeca opnieuw op slot. In Frankrijk geldt in heel wat grote steden een avondklok. Zal deze beslissing ook genomen worden in België? Het is nog niet duidelijk. Al is “een sluiting van de horeca ook bij ons niet uitgesloten”, klinkt het bij een hooggeplaatste bron in regeringskringen. “Maar het is geen zekerheid. Celeval zegt gewoon dat het tot de mogelijkheden behoort.”

Momenteel mogen cafés de deuren open houden tot 23 uur en maximaal vier gasten aan tafel zetten, restaurants tot 1 uur ’s nachts met maximaal tien gasten.

Horeca Vlaanderen is teleurgesteld in de maatregelen. “Dit is een ongelooflijk donkere dinsdag”, reageerde Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen in VTM Nieuws eerder. “We hebben altijd gepleit voor gelijke regels voor iedereen. Dat is nu helaas tijdelijk niet meer mogelijk door de blijkbaar iets hogere besmettingskans op café”, aldus CEO Matthias De Caluwé.

Je zou ook graag