Tips van de sommelier: deze 5 wijnen passen bij stoofvlees met frieten

Het lijkt een logische keuze om bij stoofvlees met frieten een stevig biertje te serveren, maar voor de wijnliefhebbers onder ons selecteerden we 5 rode wijnen die uitstekend passen bij deze Vlaamse klassieker.

De meest harmonieuze pairing voor stoofvlees met frieten is natuurlijk het bier dat gebruikt werd bij de bereiding van het stoofvlees. Toch kan een glas wijn een extra dimensie geven aan dit gerecht.

Sommelier Charlotte Crul raadt aan om sowieso te kiezen voor een uitgesproken volle, ronde en krachtige rode wijn. "Stoofvleessaus bevat bruin bier en specerijen zoals kruidnagel en laurier, die een kruidige, maar ook zoete smaak geven aan dit gerecht. Oudere naslagwerken raden soms aan om hierbij wijn in een iets lichtere stijl te serveren, maar persoonlijk zou ik voluit voor een kruidige, volle stijl kiezen. Ik denk dan onmiddellijk aan wijnen uit klassiek Europa, zoals de Côte du Rhône en de Languedoc-Roussillon, die voldoende zon gehad hebben en de zoete kruidigheid van de saus te evenaren."

Crul heeft ook nog een belangrijke tip voor wie kaneel gebruikt bij het bereiden van stoofvlees. "Houtgelagerde rode wijnen kunnen in combinatie met kaneel een ietwat bittere smaak krijgen. Dat komt door de stof cumarine, die zowel in houten vaten als in kaneel zit. Dus je houdt daar best rekening mee bij het kiezen van je wijn."

2017 HOLASS Sopron

Druif: Kékfrankos (idem Blaufänkisch)
Land: Hongarije
Streek: Sopron
Alcoholpercentage 13%
Prijs: € 16.95

Een kersenrode wijn die barst van rijp fruit, violet en kruidige toetsen. Deze Hongaar drinkt gemakkelijk weg, heeft soepele fluweelzachte taninnes en een aangenaam fris karakter.

Verkrijgbaar bij:
Holass The Wine collective
Edekestraat 79, 9800 Astene
www.holass.be

Zulal Areni Reserve 2017

Druif: Areni
Land: Armenië
Streek: Vayots Dzor
Alcoholpercentage 13,50%
Prijs: € 18,50

Een intense, maar ook elegante wijn, diep kersenrood, in de neus boordevol rood fruit, confituur van blauwe bes, zwarte peper, wilde tijm en rozemarijn. De smaak is verrassend verfijnd dankzij de lagering in oude houten vaten. Lange afdronk waar het fruit en de gedroogde kruiden domineren. Een heerlijk glas bij stoofvlees. 

Verkrijgbaar bij:
Matthys Wijnimport nv
Gistelsesteenweg, 228
8200 Brugge
frank@matthys-wines.be

Stratus Winery Red Assemblage 2016

Druif: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Malbec
Land: Canada
Streek: Ontario Niagara Lakeshore
Alcoholpercentage: 13,80%
Prijs: € 37,95

Deze intelligente combi van de welgekende Bordeaux druiven, heeft zowel de lichtjes zoetige fruitigheid als de kracht om opgewassen te zijn tegen één van Vlaanderens culinaire kroonjuwelen, stoofvlees met friet en een goede kwak mayonaise. De Canadese blend geurt naar rood en zwart fruit zoals bosbes en veenbes met een vleugje zwarte peper, kardemom en tabak. De wijn heeft een mooie structuur die zich perfect verweeft met het vlees dat mooi uit elkaar valt na lang sudderen. Het strenge continentale klimaat van Niagara-on-the-Lake zorgt voor de nodige spanning in het glas met ragfijne zuurtjes die door het vet van het gerecht klieven. Kortom, een gedroomde match die ons hart kan verwarmen bij deze Vlaamse klassieker op een druilerige zondagmiddag.

Verkrijgbaar bij:
Vinetiq Achterheide 21
2870 Liezele België
cheers@vinetiq.eu

Domaine Saint-Sylvestre rouge AOP Couteaux Languedoc 2014

Sophie Vincent & Guizard cultiveren acht hectare wijngaarden in het hart van de appellatie Terrasses du Larzac. Deze prachtige streek en de ouderwetse manier van werken met passie, zijn het geheim van de wijnen van Domaine Saint Sylvestre. Perfect afgerijpt mooi op dronk. De krachtigheid van de saus en de wijn zullen mooi in balans zijn.

Verkrijgbaar bij:
Puro wijnen
‘t Walletje 106/02
8300 Knokke-Heist
info@wijnenpuro.be

Sota Els Angels - Arketipo 2014

Druif: 65% Carignan, 23% Syrah &12% Merlot
Land: Spanje
Streek: Emporada - Catalonië
Alcoholpercentage: 13%
Prijs €19,95
Uit het Catalaans kustgebergte met dichte eiken- en dennenbossen, een  grotendeels als natuurreservaat erkend gebied.  Het prachtige glooiende landschap van Empordà is als het ware ingeklemd tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee. Deze heerlijke blend van 65% Carignan, 23% Syrah &12% Merlot is een typische kruidige stijl met aards karakter waar de frisse zuren evenwicht zullen geven aan de rijke vleessaus en het vettige van de mayonaise bij de frietjes.
Verkrijgbaar bij:  
Vitis Vin. bvba
Antoon Catriestraat 18B

www.vitisvin.be

LEES OOK: vijf wijnen onder 10 euro die je kan combineren met pasta

Wijn Frieten Sommelier Stoofvlees Wijnen Tipstricks Tips van sommelier

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties