Zin of onzin: met tomaten uit blik kook je beter dan met verse tomaten

Koken is emotie. Dat zie je in Italië, waar volwassen mannen met elkaar op de vuist gaan om de juiste bereiding van pasta carbonara. Verhitte discussies over het gebruik van de juiste ingrediënten in gerechten, worden niet enkel in het land van de pasta gevoerd. Zoals het koken met tomaten. Kook je beter met tomaten uit blik of met verse tomaten?

De zomer maakt het verschil

In de zomer, wanneer het tomatenseizoen piekt, zijn verse tomaten op hun best. Zoet, sappig en heerlijk om rauw te verwerken. Rauw, want ze komen het best tot hun recht in een zomerse salade, tussen een sandwich of gewoon uit het vuistje. In de zomer kun je verse tomaten in een soep, ovenschotel of saus verwerken, maar buiten de zomer gebruik je het best tomaten uit blik. Deze tomaten worden namelijk in de zomer geplukt en ingeblikt, zodat je gedurende het hele jaar ‘verse’ zomertomaten in je gerechten kunt verwerken.

Zout

Pastasauzen, gebraad, stoofschotels, pizzasaus,… Je bereidt ze het best met tomaten uit blik.Hier wordt namelijk altijd een beetje zout (en bij voorkeur alleen zout) toegevoegd voordat ze worden ingeblikt. Zout zorgt ervoor dat alle smaken van de tomaten worden versterkt.

Gepelde tomaten

Wanneer je een blik tomaten koopt, zijn ze al voor je gepeld. Je hoeft dus voor een saus niet eerst de tomaten te ontvellen en er zullen -wanneer je ze met vel verwerkt- ook geen opgekrulde taaie velletjes uit je saus piepen. Niet lekker en helemaal niet nodig.

San Marzano tomaten

Sta je voor het schap met bliktomaten, zorg er dan voor dat je voor goede kwaliteit kiest. San Marzano tomaten uit blik zijn volgens vele chefs de állerbeste tomaten om een goede saus mee te bereiden. Kan je deze tomaten niet vinden? Koop dan een blik waar enkel tomaten en zout aan zijn toegevoegd. Neem over het algemeen geen tomatenblokjes, want hier worden vaak onnodige additieven aan toegevoegd zodat de blokjes hun vorm behouden. Dat is ook de reden waarom de blokjes vaak niet breken in je saus. Lees altijd het label voor je kiest, is het advies.

Recept met tomaten uit blik

Pasta Puttanesca

Je zou ook graag