VLAM erkent 5 nieuwe streekproducten: voer voor zoetekauwen

VLAM, wat staat voor Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing, heeft gisteren, 29 mei, vijf producten het label van streekproduct toegekend. Opvallend: in deze tweede erkenningsronde dit jaar zijn het vooral de zoetekauwen die flink aan hun trekken komen.

Aanvragen van producenten om hun product te laten erkennen tot streekproduct, worden behandeld door een speciale Beoordelingscommissie Streekproducten. Die hecht daarbij vooral belang aan twee criteria: worden de traditionele productiemethoden gerespecteerd en is er een link met de streek. De uiteindelijke erkenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten binnen VLAM, die drie keer per jaar het label toekent.

Bij de tweede erkenningsronde dit jaar zijn het vooral producenten uit Limburg en Vlaams Brabant die in de prijzen vallen.

Een daarvan is het AARSCHOTS GEBAK, aangeboden door Patisserie DELEU. Het recept gaat terug tot 1980, toen Marcel Deleu samen met Patisserie Engels en Bakkerij Noppen, een verfijnde appeltaart ontwikkelde met bladerdeeg, frangipane, appelcompote en pralin, een mengeling van geroosterde amandelen, suiker, eiwit en kokos. Vandaag wordt het gebak enkel nog gemaakt door Pieter Vander Bruggen, die Patisserie Deleu overnam.

Tweede nieuw streekproduct is de HASPENGOUWSE CONFITUUR, een creatie van fruitboeren Agnes JACOBS en Luc EXELMANS, op basis van traditionele Haspengouwse fruitrassen, zoals de batard appel of rammelaar en het zwarte krakers-kersenras.

Het duo haalde overigens nog een tweede erkenning binnen, want ook hun HASPENGOUWSE KERSEN OP KRIEKENSAPkrijgt het label van streekproduct.

Wijndomein HOENSHOFĀ krijgt dan weer een erkenning voor zā€™n BELGISCHE CHARDONNAY, waarmee wijnbouwer Ghislain Houben in 2002 voor het eerst aan de slag ging rond de ouderlijke hoeve. Het wijndomein telt ondertussen verschillende wijngaarden waaronder de Wijngaard Kasteel van Rullingen. De Chardonnay-druif kan bezwaarlijk een inheems ras genoemd worden, maar dat neemt niet weg dat ze toch al 25 jaar gedijt in BelgiĆ«. De Haspengouwse terroir is trouwens bepalend voor een hoge aciditeit en een mooie smaakspanning. De vruchtbare bodem geeft bovendien een zeer rond en vol karakter aan de wijn. De vinificatie gebeurt in houten vaten, die de wijn een heerlijk aroma bezorgen met een botertoets in de mond.

Last but not least is de HASSELTSE GRAANJENEVER van Stokerij Vanderlinden. De jeneverproductie in Hasselt is nog maar een fractie van wat het ooit was, maar sinds 1997 en 2007 geniet ze een Belgische, respectievelijk Europese oorsprongsbescherming.

Olivier VANDERLINDEN neemt de traditie van het stoken terug op en dit in de boerderij van zijn overgrootouders en distilleert zelf de moutwijn.

Vlam Streekproducten Belgische wijn Jenever

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties