Voorzitter Mastercooks of Belgium Frank Fol: “Restaurants deels heropenen is voor sommige uitbaters onhoudbaar”

Restaurants heropenen én social distancing respecteren: is dat voor elke horecazaak haalbaar? Volgens Frank Fol, voorzitter Mastercooks of Belgium, moet de overheid een plan opstellen voor iedereen. Ook voor degenen die beslissen om niet open te gaan. “Als de restauranthouder maar de helft kan draaien, verliest hij een pak geld.”

De horeca blijft in ons land de laatste sector die mag opengaan. Deze vrijdag communiceert de overheid over hoe dat in zijn werk zal gaan. Vele restauranthouders wachten al weken op antwoorden. Ze willen niet alleen weten wanneer ze mogen heropenen, maar ook wat de voorwaarden zullen zijn. Volgens Frank Fol zullen de meeste vragen komende vrijdag beantwoord worden. “Hoewel de overheid al twee weken bezig is met het horeca-dossier, is er weinig communicatie naar buiten toe. Ik begrijp volledig waarom horeca-uitbaters op het tipje van hun tenen staan. Er heerst veel onduidelijkheid.”

Geen tweede keer

De onduidelijkheid zou tegen juni moeten afnemen. “In principe zal er tegen dan een uitgewerkt communicatieplan moeten zijn. Wat zijn de maatregelen indien je beslist om open te gaan? Klare taal tot op het juridische aspect toe”, aldus Fol. Maar ook restaurants die door de opgelegde maatregelen niet kunnen opengaan, zouden volgens Frank op een opvangnet moeten kunnen rekenen. “Met zoveel opgelegde regels is het gewoonweg niet haalbaar voor iedereen. Sommige horecazaken hebben een beperkte ruimte. Als de restauranthouder maar voor de helft kan draaien, verliest hij een pak geld. Dan kan hij beter dicht blijven.” Zal een uitbater zelf mogen beslissen om dicht te blijven? Wat dan met het personeel? Hopelijk krijgen we hier vrijdag meer zicht op.

“Er moeten regels zijn, zodat we dit geen tweede keer meemaken.”

Dat de heropening in fases zal gebeuren, is volgens Frank Fol onvermijdelijk. Maar hij begrijpt de frustraties van zijn collega’s. “Het voelt een beetje dubbel. Aan de ene kant willen we zo snel mogelijk opengaan zodat het leven terug normaal wordt. Maar in praktijk weten we dat de confrontatie met corona nog een hele zomer in ons land zal blijven hangen. Er moeten regels zijn, zodat we dit geen tweede keer meemaken.”

 

Je zou ook graag