Waarom de koning der vruchten ook berucht is

Je bent op vakantie in Azië, wandelt over een markt langs een fruitkraam en ineens duikt er een vreselijke lucht op. Grote kans dat je de koning der vruchten tegen het stinkende lijf bent gelopen. Doerian (niet hetzelfde als jackfruit!) heeft duidelijk een reputatie, maar wat is het nu eigenlijk? 

De vrucht die bekend staat om haar penetrante geur komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt ook alleen daar verbouwd. Bij ons vind je hem in de grotere Aziatische supermarkt wel eens. Lang hoef je daarvoor nooit te zoeken – je zal ‘m ruiken bij binnenkomst. De onaangename geur van doerian wordt veroorzaakt door waterstofsulfide, of de stof die iedereen kent als de geur van rotte eieren. Denk ook: zweetsokken, riool of rotte vis. 

Je zou het door de weerzinwekkende geur haast niet geloven, maar het crèmige en romige vruchtvlees van doerian smaakt naar banaan, vijg en vanille, maar dan pittiger. Hoe rijper de doerian, hoe smakelijker het vruchtvlees. Het is een favoriet ingrediënt voor gebak en ijs, maar kan ook vers gegeten worden. Misschien wel opletten waar je het eet, want fun fact: doerian is verboden op veel openbare plekken in Azië. Nog een fun fact: in juni van dit jaar werd een groot exemplaar in Thailand geveild voor omgerekend 43.000 euro. Geen goedkope vrucht dus.

Wat is dan het verschil tussen doerian en jackfruit? 

Uiterlijk gezien zijn jackfruit en doerian eerder halfzussen dan een eeneiige tweeling. Ze hebben op het eerste gezicht wat overeenkomsten in hun uiterlijke kenmerken, maar lijken, wanneer je goed kijkt, toch niet zo veel op elkaar. Waar de stekels van jackfruit eerder oppervlakkig zijn, zijn die van doerian puntig en scherp. Bovendien is een jackfruit over het algemeen een stuk groter dan een doerian. Jackfruit behoort in de plantenwereld tot de moerbeifamilie; doerian tot de kaasjeskruidfamilie. En hoewel jackfruit ook een onaangename geur kan hebben, gaat doerian hierin nog een paar stappen verder.

Toch nieuwsgierig geworden? Als je verstandig bent stel je je afternoon snack – ten gunste van je medemens – wel nog even uit wanneer je net in de trein zit.

Je zou ook graag