Waarom mislukt mijn cake? Omdat je deze 4 fouten maakt

Een cake bakken, het lijkt een fluitje van een cent, maar toch kan het snel mislopen. Je cake zakt in, barst open of je krijgt het niet uit de vorm. Wat doe je verkeerd? 

Mijn cake zakt in

Een ingezakte cake kan verschillende oorzaken hebben. Je hebt de deur van de oven te snel geopend, de cake heeft niet lang genoeg gebakken, je gebruikte te veel vochtige ingrediënten,… Het belangrijkste is om tijdens het bakken de deur van de oven nooit te openen. Zeker tijdens de eerste helft van de baktijd is het belangrijk om de temperatuur van de oven zo constant mogelijk te houden. Open je de ovendeur wel, dan verstoor je het rijsproces, waarbij hitte noodzakelijk is.

Als de cake na het bakken nog plakkerig is vanbinnen, dan zal de cake ook inzakken. Test dus altijd of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. Komt die er droog uit, dan is de cake gaar. Wanneer de cake tijdens het bakken al inzakt, dan kan het zijn dat je iets teveel bloem gebruikt hebt, de bloem niet goed gezeefd is of de eieren iets te klein waren, waardoor de verhouding tussen natte en droge ingrediënten niet goed was. Meet je bloem dus goed af en voeg eventueel één eetlepel melk toe aan het beslag.

Mijn cake is opengebarsten

Dit hoeft niet echt een probleem te zijn, maar een opengebarsten cake is moeilijk te decoreren. Een cake barst open omdat die niet regelmatig gebakken is. Dit kan verschillende oorzaken hebben: een te hoge oventemperatuur, een te kleine bakvorm of te veel rijsmiddel. Door een te hoge oventemperatuur bakt de cake te snel. De bovenkant van de cake is al gebakken terwijl het beslag vanbinnen nog niet gerezen is. Dat beslag moet ergens heen en dus knapt de cake open aan de bovenkant.

Langzamer bakken op een lagere temperatuur is dus de boodschap. Als de bakvorm te klein is, dan zal de zijkant en bovenkant van de cake sneller bakken dan het midden. Door het rijzen zal de cake openbarsten. Door teveel rijsmiddel rijst het deeg te lang door terwijl de bovenkant al gebakken is. Iets minder bakpoeder toevoegen kan hier helpen.

Ik krijg de cake niet uit de vorm

Het overkomt ons allemaal wel eens, de cake wil niet uit de vorm of er blijft een stukje vastzitten. Niets teleurstellender dan dat! Uiteraard begint het met een goed ingevette cakevorm. Daarnaast is het ook van belang dat de cakevorm brandschoon is. Sommige cakevormen zijn lastig schoon te krijgen en wanneer je een aantal cakes snel achter elkaar bakt, kan je denken dat je steeds dezelfde vorm kunt gebruiken.

Maar achtergebleven restjes cake zorgen ervoor dat het natte beslag vast komt te zitten, met een gebroken cake als gevolg. Blijf je problemen met een vorm hebben, gebruik dan bakpapier op de bodem en aan de zijkanten. Een extra tip: wanneer de cake uit de oven komt, kan je snel even met een scherp mes langs de randen van de vorm snijden. 

De cake valt uit elkaar

Een te kruimelige cake valt al snel uit elkaar en is niet makkelijk te snijden. Wil je de cake ook nog vullen of gebruiken voor gedecoreerde taarten, dan is het echt een drama om met een kruimelige cake te werken. Dit kan je voorkomen door de ingrediënten lang genoeg te mixen. Indien je dit niet doet, dan zullen de ingrediënten onvoldoende met elkaar vermengd zijn tot een homogene massa. Daardoor kan de cake niet goed bakken en valt hij snel uit elkaar. Om goed te mixen is een handmixer aan te raden. Met een garde kan het ook, maar zorg dat je goed en lang genoeg mixt.

LEES OOK: Veelgemaakte fouten bij het bakken van brood

Je zou ook graag