Wat worden de foodtrends in 2020?

Gastronomie is en blijft enorm populair en daardoor volgen de trends zich sneller op dan ooit tevoren. Met behulp van sociale media, uitgevers en sterrenchefs hebben we toegang tot smaken en kooktechnieken van over de hele wereld. Het duurt nog even vooraleer we het nieuwe jaar tegemoet gaan, maar Culinaire Ambiance voorspelt nu al de culinaire trends voor 2020. 

De belangrijke trends van 2019: zuren, de comeback van patisserie, low alcohol drinks, automatisering, vermindering van plastic verpakkingen en de online groei van boodschappen. 

Lekker globaal

We beperken ons niet meer tot de Italiaanse of Franse keuken. De consument  is voortdurend op zoek naar nieuwe smaken, texturen en ingrediënten. Dat merken we ook aan de stijging van alternatieve eettenten: Midden-Oosterse keuken, street food, Scandinavische invloeden …  We durven steeds meer experimenteren en krijgen eveneens de kans om dit te doen. Hoe verder van de gekende norm, hoe beter. Het eten zal ook meer geserveerd worden op diverse manieren: in bowls, op houten planken of op leisteen.

Apps tegen voedselverspilling

In de strijd tegen voedselverlies winnen apps tegen voedselverspilling aan populariteit. In januari 2018 werd de app Too Good To Go uitgebracht. Die telt ondertussen al meer dan 1 miljoen gebruikers. De toon is gezet, wij voorspellen dat tegen 2020 meerdere apps tegen voedselverspilling zullen stijgen in populariteit. Onze favorieten zijn alvast Rekub en Thuisgehaald (momenteel enkel beschikbaar in Nederland). Want sharing is caring!

Lees ook: 6 culinaire apps die je niet mag missen

Kweekvlees

Vlees uit een labo is geen verre toekomst meer, maar er moet nog wel een en ander gebeuren vooraleer het effectief op ons bord ligt. Wetenschappers zijn druk bezig met het kweken van vlees aan de hand van stamcellen van dieren. We praten hier dus niet over een plantaardige vervanger, maar echt vlees zonder het effectieve slachten van het dier. Verschillende landen zien kweekvlees nu al als oplossing voor veel globale problemen (zoals bijvoorbeeld het probleem van de stijgende wereldbevolking).

Betaalbare luxe

Consumenten willen graag luxe vinden in betaalbare producten. Unieke ervaringen en verfijnde smaken zijn al lang niet meer voor de rijksten onder ons. De koper wilt verwend worden. Een mooie verpakking, betaalbare sterrenrestaurants of unieke eetervaringen voor een mooie prijs. Ook tussen de dessertjes zien we dat unieke combinaties op de markt verschijnen. In 2020 kan iedereen proeven van roze chocolade met verse bessen of artisanale taarten die te vinden zijn in de supermarkt.

Lokaal en biologisch is de nieuwe norm

Dacht je dat 2019 reeds in naam van lokale en biologische voeding stond? Volgend jaar gaan we nog meer de natuurlijke toer op. We hechten steeds meer belang aan wat we in ons lichaam stoppen. De consument schenkt aandacht aan de oorsprong van het voedsel, hoe lokaal het gekweekt is, welke toevoegingen het heeft … Met andere woorden we willen weten wat er op ons bord ligt en daarbij zijn we meer dan tevreden om de lokale verdelers een handje te kunnen helpen.

Je zou ook graag