Wijn en eten: 3 regels voor de ultieme combinatie

Hoe kan je een gerecht naar een hoger niveau tillen? Neem er een goed glas wijn bij dat perfect is afgestemd op de smaken van je gerecht. Maar hoe doe je dat? Volg deze 3 regels en alles komt in orde.

Terroir is alles

Vroeger dronken mensen regionale wijnen bij streekgerechten. Producten die samen groeien moeten samen opgegeten of gedronken worden. Dit is de simpelste regel die je kunt volgen. De wijn zorgt ervoor dat alles in balans is. Bij een gerecht afgewerkt met zwarte truffel denken we bijvoorbeeld meteen aan een Noord-Italiaanse klassieker: een barolo of een barbera als je iets lichter wil.

Welke saus?

Als er één ding is waar je op moet letten wanneer je wijn kiest, is het dat hij past bij de saus. Dit is de belangrijkste smaakmaker van je gerecht. Wanneer je een lichte saus hebt, kies je best een wijn van hetzelfde kaliber. Bij een zwaardere saus zoals een hollandaise kan je gerust een zwaardere wijn schenken die bijvoorbeeld op hout heeft gelegen. Denk aan een boterige chardonnay.

Bereidingswijze

Het laatste waar je op moet letten is hoe je vlees of vis bereid is. Rauw om de pure smaak te behouden of gegrild om een extra dimensie aan je gerecht te geven? Hoe puurder de bereidingswijze, hoe puurder en frisser de wijn moet zijn. Het tegenovergestelde geldt voor gegrilde en gebakken ingrediënten.

Als je de bovenstaande regels combineert dan heb je gegarandeerd succes op het volgende etentje! Cheers!

 

Je zou ook graag