Wijndomein Frescobaldi: ‘Wat mijn familie sterk heeft gemaakt door de eeuwen heen is onze overtuiging om te innoveren.’

Frescobaldi kan je vergelijken met Ferrari. Het zijn beide Italiaanse iconen. Het automerk is nog geen 100 jaar oud. De Frescobaldi’s maken al zeven eeuwen wijn. Markies Lamberto Frescobaldi vertegenwoordigt de 30ste generatie. De Florentijn produceert zelfs wijn op een gevangeniseiland.

Tekst Willem Asaert Foto’s Willem Asaert & Frescobaldi

Wanneer je in ons land mensen ontmoet die als derde, vierde of zelfs vijfde generatie in een familiebedrijf actief zijn, trek je even grote als respectvolle ogen. Hoe slagen ze erin om continuïteit te garanderen in bijvoorbeeld een bakkerij, brouwerij, restaurant en ga zo maar door? Waar mensen professioneel actief zijn, ontstaan immers vaak op natuurlijke wijze meningsverschillen over de te volgen aanpak. Vaak leiden verschillende visies tot een andere focus en scheiden zowel de zakelijke als familiewegen.

Michelangelo als klant

Eensgezindheid en visie zijn wellicht de sterkste karaktertreken die de familie Frecobaldi kenmerken. Ze zorgen dat deze dynastie in Toscane acht wijngaarden in eigendom heeft. Correctie, zeven wijndomeinen op het vasteland en één op een gevangeniseiland voor de kust van Toscane waar ze de wijngaard huren. Daarover later meer. Als wijnmakers zijn ze sinds de 14de eeuw actief in het midden van Italië. Voorvader Dino Frescobaldi was niet alleen een tijdgenoot van Dante Alighieri. Hij dronk weleens een glas wijn met de auteur van La Divina Commedia. Meer zelfs. Dino zorgde ervoor dat het eerste deel van het manuscript bewaard bleef toen Dante in ballingschap vertrok.

“Een grote wijn bezit een feilloze balans tussen berekend risico en traditie.”

Zonder Frescobaldi was een van de meesterwerken uit de wereldliteratuur wellicht voor een stuk verloren gegaan. De banden van de familie Frescobaldi met de wereldgeschiedenis zijn nog veel tastbaarder. De kans is groot dat je op bezoek in Firenze weleens over de Santa Trinitabrug over de Arno of langs de Basilica di Santo Spirito flaneerde. Beide constructies werden door de familie Frescobaldi tijdens de Renaissance gefinancierd. De welgestelde Florentijnse familie omvatte naast wijnmakers, dichters, docenten, musici en politici ook bankiers.

Ze onderhielden in Firenze nauwe banden met de Medici, de lokale gezagsdragers. Aan diverse Engelse koningen leenden ze geld om verschillende oorlogen te bekostigen. Daarnaast genoten hun wijnen al in de Renaissance een zeer goede reputatie. Niemand minder dan Michelangelo was een ware fan en schilderde weleens een doek voor een van hun beste vaten.

 

 

Benieuwd naar meer? Lees het volledige artikel in ons meimagazine. Nu in de winkel voor maar € 7,50

 

Je zou ook graag