Wijndomein Marsnil, Haspengouwse natuur in het glas

Foto: Sammy Dierickx

Voor de Culinaire Ambiance van september gingen we op bezoek bij wijndomein Marsnil in het Limburgse Batsheers. Redacteur Miryam Scheffers doet verslag.

Het is steeds weer een plezier om Haspengouw binnen te rijden, ongeacht het seizoen, de rit door het glooiende landschap is een ware streling voor het oog. Onze gps navigeert naar Batsheers, slechts een speldenkop groot, te midden van een stiltegebied in het zuiden van Limburg. Deze streek is onlosmakelijk verbonden met fruit, bloesems, suikerbieten en vierkantshoeven. Maar ook de druiventeelt en wijnbouw neemt er met rasse schreden toe, al dan niet onder de beschermde oorsprongsbenaming Haspengouw, die de kwaliteit van de wijnen waarborgt. Inmiddels worden er zo’n 350 ha wijngaarden verbouwd in België en dikt het aantal wijnbouwers over heel het land zienderogen aan. Een van de nieuwkomers in het vak is Adriaan Cornelis. Samen met zijn tweelingbroer Frederik en hun moeder Isabelle, runnen ze een carréboerderij uit 1799, die onderdak biedt aan B&B het Karrehof, restaurant Marsnil en het gelijknamige wijndomein, dat zo’n 5 jaar geleden het licht zag. De opstart gebeurde in 2014 en in 2016 plukten men hiervan reeds voorzichtig de eerste vruchten. Het wijnproject is een feit.   

Eiland in een moeras 

Adriaan behoort tot de jongste generatie Vanmarsenille-Cornelis en is een van de 7 kleinkinderen van Paul Vanmarsenille, die destijds de gronden en boerderij erfde waarop nu het familiedomein Marsnil staat. Een naam met een bijzondere geschiedenis. “De oorsprong van onze familienaam wordt gelinkt aan het ‘Marsenil Velt’ wat verwijst naar een moeraseiland”, legt Adriaan uit, terwijl hij als bewijsstuk een oude topografische Herkenrodekaart van de muur haalt waarop de contouren van het veld nog vaag te zien zijn. “Het idee om een wijngaard aan te leggen, komt eigenlijk van mijn grootvader zaliger. De moeilijk te bewerken akker bleek uit onderzoek het ideale terroir te zijn voor wijnbouw, omdat de bodem voor een groot deel uit mergelgrond bestaat en dat is een godsgeschenk”, voegt hij eraan toe, “bovendien is de ondergrond rijk aan fossielen wat de kwaliteit van de wijnen ten goede komt”. Adriaan, die altijd met tuinbouw bezig is geweest, volgde samen met zijn broer Frederik een wijnbouwopleiding aan het Syntra waarna alles in een stroomversnelling geraakte en grootvaders idee vorm kreeg. Van groentekweker naar wijnbouwer, een jongensdroom die werkelijkheid wordt. 

Lees de volledige reportage in de Culinaire Ambiance van september

Je zou ook graag