Wijndomein Nobel, een nieuwe generatie wijnliefhebbers is opgestaan

Foto: Sammy Dierickx

Voor de Culinaire Ambiance van september gingen we op bezoek bij Wijndomein Nobel in het Oost-Vlaamse Lochristi. Redacteur Raf De Mot doet verslag.

Op het moment dat u deze regels leest, stijgt in Lochristi de wijnkoorts. Nog enkele weken en wijnmakers Joris Van Duffel en Laurence De Kerpel van Wijndomein Nobel beginnen aan de oogst. Het hoogtepunt van een jaar hard werken, na een jaar dat moeilijk begonnen is. 

“Een jaar als 2018 zal het sowieso niet worden”, zegt wijnbouwer Joris Van Duffel. “Alles zat toen mee: zowel de kwaliteit als de kwantiteit. We hebben toen zelfs druiven moeten wegsnoeien.” 

Wijnjaar 2019 kende een moeilijke start. “We hebben vier nachten vorst gehad in april en die heeft er hard ingehakt. Van sommige percelen is 90% van de opbrengst verloren gegaan. Ik heb thuis een alarm staan dat me verwittigt zodra de temperatuur ’s nachts onder de 1°C zakt. Dan rep ik me naar de wijngaarden. We hebben grote branders waarmee we wat warmte over de wijnstokken kunnen blazen. Daarnaast hebben we ook nog grote olievaten waar we vuur in stoken om een warmtescherm op te trekken. De klassieke methoden tegen late nachtvorst, zeg maar. Je bent makkelijk anderhalf uur bezig om de vuren aan te steken en ook daarna blijf je heel de nacht in de weer. Want de ergste vrieskou zit in het staartje: vlak voor het opkomen van de zon. Maar vanaf -3°C is er eigenlijk niet veel meer wat je kunt doen. En nu is het afwachten. Bij het recente ontbladeren zijn we geschrokken – blijkbaar had de vorst toch méér schade aangericht dan we eerst gedacht hadden. Wat betreft de kwantiteit zal de oogst sowieso minder zijn dan vorig jaar, maar voor de kwaliteit hebben we goede hoop. De hete maand juli heeft geen verdere schade aangericht. Integendeel: mogelijk heeft de droogte juist voor intenser smaken gezorgd. Dat zullen we over enkele weken weten.”

Lees de volledige reportage in de Culinaire Ambiance van september 

Je zou ook graag