Willem Hiele met nieuw kookboek ‘Zeevuur’: elk gerecht een avontuur

“Ik volg geen platgetreden paden, ik ben te nieuwsgierig naar de jungle waarin we leven.” Morgen verschijnt ‘Zeevuur’, het nieuwe boek van Willem Hiele. Wat hij je voorschotelt? Geen hapklare recepten, wel bruisende mijmeringen over smaken, geuren en ervaringen die hem blijvend intrigeren.

Willem Hiele is een kind uit een vissersgeslacht. Het restaurant dat hij nu samen met zijn vrouw Shannah runt, was vroeger een vissershuis dat al sinds 1832 in de familie zat – dat zijn acht generaties. In ‘Zeevuur’ stelt Willem Hiele zich opnieuw bloot aan de indrukken die hij als kind aan zee verzameld heeft. Smaken, geuren en herinneringen die hem na al die jaren bijblijven.

Op zoek naar de magie

Net als in zijn restaurant stelt Hiele de beleving centraal in dit boek. Met zijn intuïtieve kookstijl maakt hij van elk gerecht een avontuur: van zelfgeplukte duinasperges over bisque van noordzeegarnalen tot een volledig lam dat hij gaart in een put aan het strand. De ingrediënten die Hiele gebruikt zijn steeds puur. Ze krijgen slechts de bewerking die vereist is om hun smaak volledig tot hun recht te laten komen.

Lees ook: Willem Hieles 'Haring in 't rood' is niet te versmaden!

Hiele ontpopt zich doorheen zijn boek tot een smakelijk verteller: elk recept is verweven met een verhaal. Hoe vlot hij je ook door zijn herinneringen gidst, dit is geen kookboek waarin hij je hand vasthoudt. De recepten zijn vooral bedoeld om te inspireren, niet om naadloos te reproduceren. Volledig in lijn met Hieles filosofie dus. Om het met te woorden van de man zelf te zeggen: “Mijn bisque zal nooit hetzelfde smaken als die van jou. Ga vooral zelf op zoek naar the magic.”

Foto © Pieter D'Hoop
'Zeevuur' is voor 55 euro verkrijgbaar via uitgeverij Kannibaal.

Kookboeken Willem hiele Koksijde

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties