World’s 50 Best: Belgen wankelen, maar houden stand

Komende dinsdag, 19 juni, worden de nieuwe lijst van The World’s 50 Best Restaurants bekendgemaakt. In onze achter-de-schermenreportage in het juninummer (nu in de winkel) vroegen we ons onder meer af of de Belgen zouden standhouden. Die vraag lijkt nu al – gedeeltelijk – beantwoord.

In ons juninummer, dat sinds eergisteren, dinsdag, in de winkel ligt, gunnen we onze lezers een blik achter de schermen van The World’s 50 Best Restaurants, de meest prestigieuze online-restaurantgids, gebaseerd op het oordeel van een jury van liefst 1.040 foodies, chefs en andere professionals.

In het kaderstuk hadden we het even over de positie van de Belgen in de tot 100 uitgebreide lijst en vroegen we ons af of ze zouden standhouden. Wel, ja … en nee.

Ondertussen is immers het overzicht van de plaatsen 51-100 bekendgemaakt. Van de drie restaurants in de Top100 vorig jaar, staan er nog twee in de uitgebreide lijst. Géén Hertog Jan, dat de vorige jaren in de lift zat en naar de 61ste plaats was opgeklommen. Waarmee die voorspelling alvast is uitgekomen: namelijk dat Hertog Jan vanwege de nakende sluiting volledig uit de lijst is gehaald.

Tenzij natuurlijk het restaurant van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens als zwanenzang naar de top50 zijn doorgestoten, maar daar zetten we alvast geen geld op in.

Hof van Cleve, dat vorig jaar nog nipt in de Top50 stond (op de 50ste plaats), is gezakt naar de 63ste plaats. Ook The Jane heeft verder terrein verloren, en zakte van de 74ste plaats naar de 89ste. Twee jaar geleden haalde Nick Bril nog de 54ste plaats.

Ook het Nederlandse vlaggenschip, de Librije van Jonnie Boer, verliest terrein en zakt van de 34ste naar de 54ste plaats.

Komende dinsdag wordt de échte Top50 bekendgemaakt en daar zal dus naar alle waarschijnlijk géén Belgisch restaurant in staan. Tenzij een zekere Kobe Desramaults ons allemaal verrast.

Chambre Séparée als nieuwkomer recht de top50 in? ‘t Zou wat zijn!

Je zou ook graag