Worstmakers Brandt & Levie

Drie vrienden uit Amsterdam, Jiri Brandt, Geert van Wersch en Samuel Levie, maakten hun jongensdroom waar met Brandt & Levie worstmakers. In 2011 klein begonnen in een kelder in Baambrugge en vandaag de dag uitgegroeid tot een duurzame onderneming waarbij alles van kop tot staart van hun goed gehouden Nederlands varken gebruikt wordt. Voordat ze begonnen met Brandt & Levie worstmakers werkten ze in verschillende restaurants in Amsterdam, runden ze samen een cateringbedrijf en table d’hôte. Ze reisden ze door Corsica en werkten daar bij vooraanstaande charcutiers. Ze leerden vakkundig worsten maken van de beste Italiaanse slagers. Eenmaal teruggekomen waren ze enthousiaster dan ooit om aan zelf aan de slag te gaan. Na een lange testfase kwamen ze tot de basis van hun merk: zeven smaken droge worst. De transformatie van koks naar worstmakers was compleet.

Duurzaam

Toen ze begonnen was het doel duidelijk: de beste worsten produceren op een verantwoorde manier. De kwaliteit van een worst begint bij de boeren waar ze mee samenwerken en de eisen die ze stellen over hoe zij hun varkens houden. Zo hebben de varkens genoeg ruimte, worden de biggen geboren op het bedrijf waar ze opgroeien en er is geen preventief medicatiegebruik. Ze willen dat de varkens gevarieerd voer krijgen dat op zijn beurt ook weer zo lokaal mogelijk moet zijn. De varkens eten de restanten van de kaasboer of bakker uit de buurt. Dit gaat voedselverspilling tegen en bovendien vinden ze het ook gewoon heel lekker.

Samenwerking met Dario Cecchini

Onlangs werkten ze samen met de zowat beroemdste slager ter wereld, Dario Cecchini. Hij vergaarde ten tijde van de gekkekoeienziekte roem door een begrafenis – met kist en al – te organiseren voor de verboden bistecca fiorentina. Cecchini schitterde sindsdien in een aflevering van Netflix’ Chef’s Table. Hiermee maakte hij zijn slagerij in Panzano een toeristische attractie op zich. De jongens van Brandt & Levie liepen stage bij Dario, delen met hem hun kop-tot-staart filosofie en nu kwam het tot een collab. Samen maakten ze een droge worst met wilde venkel. Zoals Dario zou zeggen: “Party, Rock and Roll e carne!”.

Worsten van Brandt & Levie zijn in België te proeven bij onder andere Beerlovers Bar in Antwerpen 

Je zou ook graag