Zeewier: het nieuwe superfood?

Zeewier lijkt populairder dan ooit. Steeds meer zeewiersalades en spirulinashakes verschijnen op menukaarten. Zeewier is misschien wel the new kid on the block in België, maar in landen als Japan en Korea wordt het al jaren gegeten. Twee landen die bekend staan om hun gezonde keuken. Maar is zeewier eten wel echt zo gezond?

Zeewier en algen zitten vol voedingsstoffen: ijzer, calcium en jodium. Bovendien zitten ze vol proteïnen, vezels en vitamines, voornamelijk vitamine K. Daarnaast zijn ze vet- en caloriearm.  Bovendien zijn er zoveel soorten zeewieren, verschillende kleuren en texturen. Zeewier is erg veelzijdig.

Ecologisch gezien is het ook een handig product. Ze zijn ideale vleesvervangers dankzij hun hoog proteïnegehalte. Daarnaast heeft zeewier een kleine ecologische voetafdruk: het groeit snel en zeewier oogsten vergt niet veel energie.

Alleen maar voordelen dus? Natuurlijk is dit geen pleidooi om elke dag borden vol zeewieren te eten. Zeewier kan erg gezond zijn, maar niet als je er te veel van eet. Af en toe wat zeewier op het menu zetten is de boodschap.

Welke soorten zeewier zijn lekker om op je menu te zetten?
Nori 
De eenvoudigste manier om meer zeewier te eten, is vaker sushi eten. Maki sushi is immers rijst opgerold in een norivel. Daarnaast is het ook lekker norivel in stukjes te snijden en als topping te gebruiken voor je rijstkom. Zin in chips, maar je wilt een gezonder alternatief? Bestrijk een norivel met olie, bestrooi het met zout en rooster het in de oven tot het velletje krokant is. Norivel koop je in de biowinkel of Aziatische winkel.

Wakame
Wakame is een dun, groen en lichtknapperig wier. Je koopt het gedroogd in sliertjes en laat het wellen in heet water. Doe wat wakame in je salade of bij wat noedels. (Met wat sesamolie en sesamzaadjes heb je meteen een smakelijke maaltijd.) Wakame vind je in de biowinkel of in een Aziatische supermarkt.

Spirulina
Shake! Doe wat spirulinapoeder in je smoothie. Dit vind je in de biowinkel.

Kombu
Kombu vormt de basis voor dashi, Japanse bouillon. Laat de kombu trekken in water, breng het kort aan de kook en haal het uit het water. Je hebt meteen een goede basis voor bouillon. Voor een Japans soepje voeg je bonitovlokken (geschaafde tonijn) en misopasta toe. Of je maakt er een klassieke groentenbouillon van. Zo krijgt je soep, risotto of saus niet enkel een diepere, stevigere smaak maar wordt hij ook een pak gezonder!

Bron: BBC Good Food

Je zou ook graag