Zin of onzin: alcohol verdampt tijdens het koken

Mosselen in witte wijn, stoofvlees met bier, tagliatelle al ragù met rode wijn,… Allemaal heerlijke gerechten die bereid worden met alcohol. Wens je liever geen alcohol in je gerecht? Geen nood, de alcohol verdampt tijdens het koken. Of toch niet?

Misschien heb je het wel eens tijdens een dinertje van je gastheer of gastvrouw gehoord: “Alcohol verdampt tijdens het kookproces, dus geen zorgen als je geen alcohol mag of wilt nuttigen.” Wanneer je zwanger bent, voor kleine kinderen kookt of zelf geen alcohol wenst, wil je hier wel 100% zeker van zijn.

Zin of onzin: alcohol verdampt tijdens het koken

Het hangt onder andere af van de manier waarop je met alcohol kookt, maar alcohol zal nooit helemaal verdampen tijdens het koken. Wanneer je alcohol meekookt of -stooft zal er na verloop van tijd wel een deel van de alcohol verdwijnen. Hoe langer je het gerecht stooft, hoe meer alchohol er zal verdampen. Na 15 minuten blijft er nog zo’n 60% in je gerecht over en na minimaal 2 uur is 90% van de alcohol verdampt.

Andere factoren

Waar je ook rekening mee dient te houden, zijn de ingrediënten waarmee je kookt. Een laagje broodkruim voor een korstje op sint-jacobsvruchten, gekookt in witte wijnsaus, kan ervoor zorgen dat de alcohol minder snel kan verdwijnen, zodat er meer achterblijft dan je denkt.

Ook het formaat van je pot kan invloed hebben. In een kleine pot blijft er meer alchohol in het gerecht achter dan in een grote. Die laatste heeft simpelweg meer ruimte om de alchohol te laten ontsnappen.

In gerechten waarin je veel moet roeren tijdens het bereiden, zoals bijvoorbeeld risotto, blijft vaak ook minder alcohol over, omdat het roeren ervoor zorgt dat er meer alcohol verdwijnt.

Alcohol verdampt tijdens het koken? Onzin!

Nog meer zin of onzin:
Zin of onzin: met tomaten uit blik kook je beter dan met verse tomaten

Je zou ook graag