Kaasplankje samenstellen: wat je wel en niet mag doen

Een kaasplankje samenstellen is niet moeilijk, alleen is het wel handig als je wat basisregels kent.

Tekst: Anna Sarkar

Het begint bij de selectie. Kies maximaal vier tot vijf kazen, meer soorten bemoeilijken de keuze voor de gasten. De kazen moeten allemaal passen op de kaasplank en mogen elkaar niet raken.

Gevarieerd palet

Om een gevarieerd palet aan te bieden adviseren we om uit elke Franse kaasfamilie te kiezen. Deze zijn geiten-en schapenkazen (zoals Crementell, geitenbrie en chèvre), harde en halfharde kazen (zoals Manchengo, Passendale, Cheddar, Boerenkaas en Comté), witschimmelkazen (zoals Brie de Meaux en Camembert de Normandie), Blauwschimmels (zoals Blue Stilton, Gorgonzola, Fourme d’Ambert en Roquefort) en Rode korstkazen (zoals Chaumes, Reblochon en Bon Tallegio).

Rode korstkazen en blauwschimmels hebben een sterke smaak die de rest kan overschaduwen. Om dit te vermijden rangschik je de kazen van mild naar pittig. Gebruik bij voorkeur een houten plank, dit vergemakkelijkt het aansnijden. Het snijden zelf dient te gebeuren met een mes zonder kartels, afzonderlijk per kaasfamilie. Haal de kaas een half uur van tevoren uit de koelkast, dit brengt de kazen beter tot hun recht.

Aanvulling

Serveer iets zoet bij de kazen zoals druiven of een schaaltje vijgenjam. Ook paté, chutneys of compotes complementeren de smaak. Een ambachtelijk honing notenbrood, vijgenbrood of rozijnen notenbrood zijn een mooie aanvulling en zorgen voor de nodige crunch.

Wijn

Uiteraard geen kaas zonder wijn. Blauwschimmelkazen zijn te combineren met port of een zoete wijn. Witte wijnen zijn aan te raden bij kaas om de aroma’s niet te overstemmen. Ga eens voor een sancerre, een frisse chardonnay of een zachte sauvignon blanc . Kan je toch niet zonder rode wijn, kies dan een zo licht mogelijke, zoals een rode loire of een beaujolais.

LEES OOK: Hou je van kaas? Dit zijn de 5 gezondste opties

Je zou ook graag