Zwarte & witte couscous met geroosterde groenten

Het kookboek Life Kitchen van Ryan Riley richt zich op mensen – en hun familie – die met kanker leven en daardoor weinig proeven. Het principe is eenvoudig: maak recepten met sterke smaken, waarbij de nadruk ligt geur, kleur en textuur. 

Je kunt dit recept serveren op een familie-etentje of er met zijn tweeën van genieten en dan de restjes de volgende dag als lunch opeten. Balsamicoazijn, waarvan het gebruik vaak wordt beperkt tot wat druppels op het bord, is perfect om simpele couscous smaak te geven en gaat heel goed samen met citroen. De geroosterde groenten voegen heel veel natuurlijke zoetheid toe aan dit gerecht.

Ingrediënten

Voor 4-6 personen
3 zoete aardappels, in vieren gesneden en daarna in grote stukken
olijfolie
2 rode uien, in vieren gesneden
een paar takjes tijm
een paar takjes rozemarijn
4 geroosterde rode paprika’s uit een pot, grof gesneden
6 lente-uien
200 g couscous
6 el balsamicoazijn, gemengd met 1,5 dl kokend water
1 groentebouillonblokje, opgelost in 1,5 dl kokend water
75 g zongedroogde tomaten (uitlekgewicht)
zout en versgemalen zwarte peper
1 el za’atar, voor erbij
Zwarte & witte couscous met geroosterde groenten

Citroenyoghurt

1 citroen, geraspte schil en sap, plus extra partjes voor erbij
4 el volvette Griekse yoghurt
1 el olie uit het potje van de zongedroogde tomaten 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. 

Verdeel de zoete aardappels over een bakplaat. Druppel de olie erover en wrijf ze er goed mee in. Bestrooi ze met zout en peper en rooster ze 25 minuten, tot ze zacht en lichtbruin zijn. 

Verdeel intussen de uienkwarten met de kruiden over een andere bakplaat. Druppel er wat olie over en bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze 10 minuten. Voeg dan de paprika’s en lenteuien toe en rooster ze 10 minuten mee, tot alles bruin begint te kleuren. 

Doe tijdens het roosteren van de groenten de helft van de couscous in een kom en de andere helft in een andere kom. Voeg aan de ene kom het water-balsamicoazijnmengsel toe en aan de andere kom de groentebouillon. (Zorg ervoor dat het water kokend heet is.) Dek de kommen af met plasticfolie en laat ze 8-10 minuten staan, tot al het vocht is opgenomen en de couscous zacht is. 

Roer de couscous los met een vork en lepel beide soorten op een schaal of in een kom (ik schep eerst de witte op een schaal en voeg dan lepels van de zwarte couscous toe). Verdeel de zongedroogde tomaten erover. 

Verdeel de geroosterde paprika’s, uien en zoete aardappels gelijkmatig over de couscous. 

Maak de citroenyoghurt. Meng alle ingrediënten en lepel het over de groenten op de schaal. 

Garneer alles met de za’atar en serveer het gerecht met partjes citroen om erover uit te knijpen. 

 

Vegetarisch Couscous Life kitchen Zwarte & witte couscous met geroosterde groenten Zwarte & witte couscous Green Glutenvrij Vegetarisch Herfst Winter Hoofdgerecht Salade

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties